Финансовата комисия одобри и на второ четене ревизията на Бюджет 2014


Финансовата комисия одобри и на второ четене ревизията на Бюджет 2014
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1631

Финансовата парламентарна комисия одобри на второ четене актуализацията на бюджета за тази година. Това предаде БГНЕС.

Една от основните точки, по които имаше спор, беше тази за приходите. Според БСП, в новата парична рамка трябваше да се заложат повече приходи, като част от парите щели да влязат в хазната по линия на ДДС. Петър Кънев от червените заяви, че депозантите на КТБ щели да изхарчат 5 до 10% от средствата за потребление итова обуславяло възможност границата на дефицита да е 3,3%. Според Менда Стоянова от ГЕРБ обаче това е произволна сметка на Кънев, която не бива да се отчита в актуализацията на бюджета.

С актуализацията на държавния бюджет за 2014 година се предвижда рекорден дефицит в размер на 3,7%. Промените в Закона за държавния бюджет позволяват и изтеглянето на нов държавен дълг до 4,5 млрд. лева. В актуализацията са заложени са по-ниски приходи - с повече от 1 млрд. лева от тези в рамката, изготвена от Пламен Орешарски, както и близо 280 млн. лева по-високи разходи.

В мотивите към проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет се посочва, че най-сериозен е проблемът с недостига на финансиране на поети ангажименти в Министерство на вътрешните работи, където над 80% от разходите се формират от разходите за персонал. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата на МВР за 2014 г. е в размер 125.7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014 година. Оптимизирането и преструктурирането на разходите на МВР може да се осъществи единствено чрез структурирани реформи в министерството, което не може да се случи в краткосрочен план да края на годината.

По бюджета на Министерството на труда и социалната политика ще бъдат предоставени средства в размер на 50 млн. лева, от които 36 млн. лева за помощи за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане и 14 млн. лева за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на министъра на труда и социалната политика. Министерството на здравеопазването ще получи още 24,2 млн. лева, а 100 млн. лева ще бъдат дадени на НЗОК. 16,4 млн. лева отиват за регионалното министерство, 16,4 за земеделското и 5 млн. лева за правосъдното ведомство.

По отношение на прихващанията по цесиите единодушно беше решено те да не бъдат покривани от Фонда за гарантиране на влоговоете. Прихващанията обаче няма да бъдат обявявани за незаконни. Изплащане по тях ще има само от масата по несъстоятелността на КТБ - т.е. каквото бъде възстановено след продажбата на активите.

Бюджетната комисия не прие и предложението на БСП да се пипат средствата в "Банково управление" на БНБ. По-добре да вземем външен заем, отколкото да рискуваме нещо да се случи с валутния борд, категоричен беше Мартин Димитров.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички