Финансовата криза от 2008 и как повлия на кредитирането днес


Финансовата криза от 2008 и как повлия на кредитирането днес
Снимка: EOS

6923

В периода между 2007-а и 2008-а година светът изпадна в сериозна финансова криза, последиците от която се усещат и до днес. Този период се определя като един от най-тежките след Голямата депресия, белязала 30-те години на XX век.

Всичко започва през 2007-а година с криза на пазара на високорисковите ипотечни кредити в САЩ, а след разпадането на инвестиционната банка Lehman Brothers на 15 септември 2008-а година, се превръща в международна банкова криза. Прекомерното поемане на риск от банки като Lehman Brothers спомогна да се увеличи финансовото въздействие в световен мащаб. За да се предотврати възможен срив на световната финансова система, бяха извършени редица спасителни операции и други палиативни парични и фискални политики. Въпреки това кризата беше последвана от глобален икономически спад – Голямата рецесия. По-късно последва европейската дългова криза и криза в банковата система на страните, използващи еврото.

Непосредствената причина за кризата беше спукването на американския жилищен балон, който достигна своя връх през 2006/2007. Нарастващите нива на неизпълнение на ипотечни кредити и ипотеки с регулируема ставка, започнаха бързо да се увеличават.

Лесният достъп до кредити в САЩ, подхранен от големия приток на чуждестранни средства след руската дългова криза и азиатската финансова криза от периода 1997–1998 г., доведе до бум на жилищното строителство и улесни потребителските разходи, финансирани с дълг. Тъй като банките започнаха да отпускат повече кредити на потенциалните собственици на жилища, цените на жилищата започнаха да се покачват. Критериите за кредитиране се занижиха, а покачващите се цени на недвижимите имоти също допринесоха за раздуването на балона. Заеми от различни видове (ипотека, кредитни карти и автомобилни лизинги) бяха леснодостъпни и потребителите приеха безпрецедентен дългов товар.

Като част от бума на жилищни кредити, броят на финансовите споразумения, наречени ипотечни ценни книжа, и обезпечените дългови задължения, които извличат стойността си от ипотечните плащания и цените на жилищата, значително се увеличи. Подобни финансови иновации позволиха на институциите и инвеститорите по света да инвестират в жилищния пазар в САЩ. Тъй като цените на жилищата спаднаха, големите световни финансови институции, които са взели назаем и са инвестирали в ипотечните ценни книжа, започнаха да отчитат значителни загуби.

Падащите цени доведоха до феномена, при който жилищата струваха по-малко от ипотечния кредит, което предостави на заемодателя финансов стимул да влезе в принудително изпълнение. Загубите от други видове кредити също се увеличиха значително, тъй като кризата излезе от рамките на жилищния пазар и засегна други части на икономиката. Общите загуби се оценяват в трилиони щатски долари в световен мащаб.

Към днешна дата Европейската централна банка следи нивата на необслужваните кредити и се опитва да насърчи банките да се възползват от услугите на колекторски компании, на които да ги продадат. Една от причините за това е да се осигури възможност на малките и средни предприятия да се възползват от банкови кредити.

Повече за това как дялът на необслужваните банкови кредити влияе върху практиката на кредитиране и какво общо има Финансовата криза от 2008-а година, можете да прочетете в специалната статия, посветена на темата, на уеб сайта на ЕОС Матрикс.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички