Финансовият министър ще определя кои общини да получават безлихвен заем


Финансовият министър ще определя кои общини да получават безлихвен заем
Снимка: БГНЕС

6093

Седем ще са условията, които ще показват дали дадена община има финансови затруднения. Ако три или повече от тях са изпълнени, то кметът на съответната община трябва да уведоми Общинския съвет и да предложи да се открие процедура за финансово оздравяване. Това реши Народното събрание, след като прие на второ четене промени в Закона за публичните финанси.

Още на първо четене от БСП изразиха опасения, че с новите текстове ГЕРБ си подсигурява бъдещи изборни победи. Причината е чл. 130ж, според който финансовият министър определя условията за временните безлихвени заеми за закъсали общини, както и срокът им за връщане, който не може да е може да е по-дълъг от срока на процедурата за финансово оздравяване, определен от съответния Общински съвет. Това повдига въпросът дали управляващите няма да злоупотребят и да отпускат временни безлихвени заеми на едни общини за сметка на други.

Друг важен текст е този, с който след изготвянето на плана централният бюджет ще може да дава на местната община безлихвен заем. Възможно е този заем да се превърне в безвъзмездна помощ, като това отново зависи от министъра на финансите. По предложение на министъра на финансите с акт на Министерския съвет на затруднена община може да бъде отпусната допълнителна субсидия от централния бюджет за погасяване на безлихвен заем при определени условия, доказващи че са предприети необходимите действия за финансово оздравяване на общините и за изпълнение на плана за финансово оздравяване.

Oбщинитe щe мoгaт дa пoлyчaвaт бeзлиxвeн ĸpeдит, нo пpи oпpeдeлeни условия - от финансовия министър. Щe се пoдпoмaгaт oбщини, ĸoитo щe мoгaт дa cтaбилизиpaт финaнcoвoтo cи cъcтoяниe. Oпpeдeля се и срок, зa ĸoйтo тe щe тpябвa дa се oздpaвят финaнcoвo - oт eднa дo тpи гoдини oбщинaтa тpябвa дa излeзe oт cъcтoяниeтo нa финaнcoвo зaтpyднeниe.

Мотивът на финансовото министерство за инициираните от него промени е, че към края на 2015 г. повече от половината общини имат просрочени задължения, като в някои случаи забавените плащания като дял от бюджета на съответната община надхвърлят 90%. Общо просрочената сума към края на януари 2016 г. е над 210 млн. лв., показват данни на Министерството на финансите.

Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички