Финансовото министерство предлага по-сериозна защита за информатори на борсови измами


Финансовото министерство предлага по-сериозна защита за информатори на борсови измами
Снимка: iStock/Guliver

3796

Хора, които докладват за търговия с влияние, злоупотреба или незаконно разкриване на вътрешна информация, което е довело до печалба на борсата, ще получават специална защита. Тя ще стане факт, ако бъде приет законопроект на финансовото министерство - за новия Закон за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти.

Според предложението Комисията за финансов надзор (КФН) ще публикува на страницата си реда за приемане на сигналите. Сигнал ще може да се подава при такива условия, че информаторът да не бъде засечен от друг, освен отговорния орган - по специален комуникационен канал. Предвижда се само длъжностни лица да имат достъп до информацията. Въвежда се изискване Комисията за финансов надзор да предприема необходимите мерки, за да гарантира, че всяко съобщение за нарушение, прието чрез средства, различни от специалните канали за комуникация, се препраща без изменение на длъжностните лица, които отговарят за приемане на съобщения за нарушения. Данните ще могат да се предават дори на специални срещи на информаторите със служители на надзора, които ще се документират с подробен протокол или с аудио запис. Ще се води и регистър на сигналите.

За да няма теч на информация относно даден информатор, данни за самоличността му ще се предават на други институции само при определени случаи. Ще се разпишат и процедури за ефективен обмен на информация между институциите с цел защита на информаторите от ответни действия, дискриминация или други видове несправедливо отношение заради подаването на сигнала.

Ще има и възможност да се подават анонимни сигнали. Интересен факт е, че в правилник към закона пък ще се опише какви резултати от активността си може да очаква информаторът, пише Mediapool.

Със законопроекта се правят промени и в дейността на т. нар. колективни инвестиционни схеми (КИС). Ще се даде възможност акции и дялове на договорен фонд да се купуват не само с пари в брой, но и с финансови инструменти. Въвеждат се и изисквания към формирането на възнагражденията на дружествата, които управляват договорните фондове.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички