Финансовото министерство ще облекчава административни процедури


Финансовото министерство ще облекчава административни процедури
Снимка: БГНЕС

1764

Министерството на финансите предлага промени във Валутния закон, чрез които определени административни процедури ще бъдат облекчени. Това се вижда от проекта, публикуван за обществено обсъждане в портала за обществени консултации на правителството.

От проекта става ясно, че се предлага да отпадне регистрационният режим за фирмите, които добиват, преработват и правят сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия от тях по занятие. В момента се изисква регистрация в Министерството на финансите 14 дни преди започване на дейността.

Със законопроекта се предвижда Министерският съвет с наредба да определи изискванията към дейността по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия от тях. Не се предвижда отпадане на изискванията за проверка и маркиране на изделията от благородни метали, както и за идентифициране на скъпоценните камъни, с което се осигурява защита на гражданите и търговците.

В резултат на промяната ще се намалят административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите, е записано в мотивите към проекта. В него се посочва и че предлаганите изменения не са свързани с никакви разходи както за бизнеса, така и за държавата.

Предвижда се още да се отмени воденето на регистър от митническите власти за търговските кредити по износа и вноса и за финансовия лизинг между местни и чуждестранни фирми. Това означава и че ще отпадне необходимостта от подаването на декларация пред митниците.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички