Фирми получили 4 млн. лв. обезщетения заради нарушения на НАП, БАБХ и митниците


Фирми получили 4 млн. лв. обезщетения заради нарушения на НАП, БАБХ и митниците
Снимка: iStock/Guliver

3170

Данъкоплатците плащат солидни обезщетения на фирми заради незаконните актове на данъчните, митниците и агенцията по храните, показа проучване по Закона за достъп до обществената информация. Общата сума е близо 4 млн. лв. и показва в колко много случаи тези държавни органи причиняват вреди на бизнеса.

От януари 2011 г. агенцията по безопасност на храните е била осъдена по 7 дела за 1 590 249 лв. От 2004 до 5 януари т.г. митниците са били осъдени за 1 215 433 лв. През последните две години Националната агенция за приходите (НАП) е осъдена по 15 дела да плати общо 874 505 лв.

Най-голямото обезщетение за сметка на НАП е 787 хил. лв. То е присъдено на фирма заради адвокатско възнаграждение по обжалване на ревизионен акт, който е отменен от съда, сочи проучването на в. "Сега".

В друг случай НАП е осъдена да плати над 36 хил. лв., защото не е съхранявала добре и е повредила 4683 бутилки алкохол. Те били иззети, но 5 г. по-късно съдът отменил конфискацията и алкохолът трябвало да бъде върнат на фирмата собственик. Освен че сред бутилките имало счупени и в лош търговски вид, някои липсвали. А и за да ги продава, дружеството трябвало да подмени бандеролите им, тъй като срокът им бил изтекъл, докато алкохолът стоял в държавния склад.

Неотдавна "Сега" разказа за пазарджишка фирма, която осъди НАП за рекордното обезщетение от 3.434 млн. лв. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Съдът приема, че с действията си от НАП са провалили имотна сделка на дружеството и това го е ощетило. Това решение още не е влязло в сила.

През 2009 г. митниците са осъдени да платят 247 571 лв. на търговец на горива. Историята: цистерна и влекач на дружеството били задържани от митническите власти заради установено нарушение. 5 години по-късно, когато наказателното постановление на митниците е отменено от съда, превозвачът трябвало да получи обратно машините. Те обаче били в толкова лошо състояние, че вече не ставали за употреба и били предадени за скрап. Освен от загубените цистерна и влекач дружеството било ощетено и защото, докато те били задържани, се налагало да ползва транспортни услуги от други фирми.

По друго изгубено дело митниците плащат 779 857 лв. на фирма, която е ощетена от незаконосъобразен административен акт. Митничарите са отказали да изпълнят формалности по освобождаването на два контейнера със соеви продукти. Съпоставката на съдебното решение и на данните от митниците показва, че близо 200 хил. лв. от изплатеното са лихви. Двойно нараства заради лихвите и друго обезщетение, което митниците са осъдени да платят. То е заради неправомерно иззети мобилни телефони. Присъденото обезщетение е близо 20 хил. лв., а платеното - 40 273 лв.

В края на декември 2012 г. административният съд в София осъжда агенцията по храните като приемник на Националната ветеринарно-медицинска служба да плати на едноличен търговец обезщетение за претърпени имуществени вреди - 299 154 лв., както и обезщетение за пропуснати ползи в размер на 1 143 129 лв. заедно с лихвите. За адвокатски хонорари и за направени по делото разноски агенцията трябва да плати още над 3500 лв.

Претенциите на фирмата са заради бездействието на ветеринарните органи. Във фермата му се появило опасно вирусно заболяване - мукозна болест, и кравите, които отглеждал, започнали да се разболяват и да умират. И въпреки че властите били сезирани, те не изпълнили законовите си правомощия да се намесят.

Административният съд в Бургас през април 2016 г. осъжда агенцията да плати на еднолично ООД 400 лв. обезщетение за причинени имуществени вреди. Това са разходите, направени от фирмата за адвокат, когато е обжалвала наложено от агенцията наказателно постановление. Въпросното постановление е отменено от съда като незаконосъобразно.

Този случай не е изключение. Русенска фирма успява да осъди агенцията за 600 лв., колкото е платила за адвокат в производство по отмяна на санкция за това, че в магазина й се продават продукти с изтекъл срок на годност. Първата инстанция потвърждава санкцията, но втората я отменя заради грешки в наказателното постановление. Така фирмата получава право да съди агенцията по храните за разноските, които е направила за адвокати.

През март м.г. излезе тълкувателно решение на Върховния административен съд, че разноските за адвокати, платени от граждани и фирми при обжалване на незаконосъобразни наказателни постановления, могат да се търсят след това по Закона за отговорността на държавата.

Прокуратурата също често е осъждана по този закон. Според последните й официални данни 284 души са я осъдили през 2016 г. Присъдените обезщетения са за малко над 2.47 млн. лв.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички