Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България


Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България
Снимка: Thinkstock/Guliver

2482

Международната агенция Fitch потвърди дългосрочните кредитни рейтинги на България в чужда и местна валута на нива съответно от "ВВВ-" и "ВВВ", запазвайки в същото време тяхната стабилна перспектива. Това предаде националното радио.

Рейтинговата агенция отбеляза, че потвърдените рейтинги отразяват относително ниския български държавен дълг и подобряващия се външен финансова баланс. Но и посочи, че страната ни е изправена пред структурни предизвикателства, за да подобри своите дългосрочни потенциални нива на икономически растеж и да повиши БВП към нива, които да отговорят на растежа на страните с подобен или по-високо рейтинг.

Fitch прогнозира, че излишъкът по текущата сметка на България през периода 2016-2017 година ще продължи да се движи били до 2,2% от БВП главно благодарение на постепенното свиване на българския международен търговски дефицит. Износът ще се възползва от разнообразната експортна база, по-слабото евро и икономическото възстановяване на ключови търговски партньори на нашата страната.

Очаква се БВП на България да нарасне с 2,1% през 2016 година след растеж от 3% през миналата година, като забавянето на растеж отразява прогнозите на агенцията за свиване на инвестициите през настоящата година след края на финансиращия цикъл на ЕС за нашата страна за периода 2007-2013 година. В същото време обаче агенцията прогнози ускоряване на растежа на потреблението на домакинствата. Повишението на заетостта и по-високите нива на разполагаемия доход би трябвало да повишава растежа на частното потребление до около 2,0% през 2016 година от едва 0,8% през миналата година.

Според кредитната агенция нетният износ се очаква да бъде ключов двигател за БВП на нашата страната, като тя оценява, че потенциалното ниво на икономически растеж ще бъде около 2,5% и ще бъде постигнат в периода 2017-2018 година.

За настоящата година Fitch прогнозира, че фискалният дефицит на България ще остане около 2,0% от БВП (след 2,1% през 2015-а), докато държавният дълг ще нарасне до 33,2% от БВП (от 26,7% през 2015-а).

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички