Фондовата борса прекрати членството на КТБ, Василев пак се оплаква от ДПС


Фондовата борса прекрати членството на КТБ, Василев пак се оплаква от ДПС
Снимка: БГНЕС

817

Корпоративна търговска банка (КТБ) вече не членува в Българската фондова борса. Решението на Съвета на директорите на борсовия оператор е взето на 10 декември и влиза в сила от днес. Банката се лишава и от членство в Централен депозитар АД, съобщава "Стандарт".

БФБ спира търговията с акции на КТБ и прекратява членството на трезора на основание чл. 18., ал. 1, от „Правила за членство". Основната причина е отнетият от Българска народна банка лиценз на КТБ.

Поради същата причина по-рано и на основание чл. 20, ал. 1, т. 2 и чл. 117, ал. 9 от „Правилника за дейността" Съветът на директорите на Централен депозитар АД също взе решение да прекрати членството на КТБ.

Прехвърлянето на финансови инструменти по клиентските сметки при КТБ при друг инвестиционен посредник или по лична сметка в Централен депозитар се извършва по реда на Правилника за дейността на депозитара в законоустановените срокове, гласи съобщение на дружеството, отчитащо сключените сделки, поместено на неговия сайт.

На 26 ноември търговията с акциите на банката бе възобновена след като изтече срокът на наложената принудителна административна мярка от страна на Комисията за финансов надзор.

Тогава се сключиха само две сделки. В първата се изтъргуваха две акции на банката при цена от 16,74 лв. за брой, а във втората една акция смени собственика си срещу 21 стотинки. Последната сделка преди поставянето на КТБ под специален надзор бе на ниво от 78,05 лв. за брой от 20 юни.

Междувременно мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев коментира ситуацията около банката пред пред немския вестник "Ханделсблат"в материал от 9 декември. Той отново я определи като "жертва на ДПС".

"Целта на кампанията беше да доведе банката до изкуствена несъстоятелност, за да се придобият активите й на атрактивни цени, както и да се стопят няколко дълга", казва Цветан Василев.

Според него банката никога не е имала проблем с ликвидността. Относно обвиненията в кражба той коментира: "230 млн евро са останали в КТБ по сметките на фирми, свързани с мен. Няколкостотин хиляди евро са по личните сметки - мои и на семейството ми. Краят на КТБ е в резултат на комплот."

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички