Фондът за гарантиране на влоговете е против публично оповестяване на доклада за КТБ


Фондът за гарантиране на влоговете е против публично оповестяване на доклада за КТБ
Снимка: БГНЕС

2272

Фондът за гарантиране на влоговете обаче се обяви против публичното оповестяване на доклада за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), изготвен от консултантската фирма AlixPartners. Припомняме, че днес парламентарната правна комисия одобри докладът да стане публичен. 

Пред депутатите Борислав Стратев от Фонда предупреди, че е възможно компанията да поиска сериозни санкции заради оповестяване на разследването ѝ.

"Това е все пак договор между два частноправни субекта, а именно синдика на КТБ и AlixPartners. На второ място, в самия договор има клауза на конфиденциалност, той не може да бъде разпространяван без съгласието на другата страна, на изготвилата го фирма. Огласяването или разпространяването по този начин на доклада е нарушение на договора и може да доведе до сериозни неустойки за синдика", заяви Стратев.

Докладът на AlixPartners е достъпен в секретната секция на парламента. Договорът между компанията и синдиците на Корпоративна търговска банка обаче не е предоставен на депутатите.

Правната комисия трябваше да разгледа и другия пакет промени в Закона за банковата несъстоятелност. Той беше внесен от депутати от повечето парламентарни групи и целеше поредното прецизиране на текстове, които да подпомогнат работата на синдиците и публикуването на информация за банката в несъстоятелност, която да осигурява "яснота за обществото". С тях ще се променят и текстове от Гражданско-процесуалния кодекс, както и за заплащането на синдиците.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички