ГЕРБ излъгаха, че няма да вдигат данъците, възмути се Нинова


ГЕРБ излъгаха, че няма да вдигат данъците, възмути се Нинова
Снимка: БГНЕС

2335

В предизборната си програма ГЕРБ излъгаха народа, че няма да вдигат данъци, но се в новия им пакет законопроекти пише - вдигаме данъци. Това заяви депутатът от БСП-лява България Корнелия Нинова, която припомни програмата на партията преди изборите.

Правителството предложи своето виждане за данъчни промени през 2016 г. и от тези закони лъсват 4 лъжи, 3 проблема и ние виждаме 2 решения, поясни тя. „В програмата на ГЕРБ също пише - ще оставяме повече разполагаеми пари у хората, но в новите проекти за данъчни закони пише - вземаме 500 млн. лв. допълнително от хората в бюджета. От кои хора? Тези на трудови договори, търговците със стопанска дейност, допълнително облагане на парите от наем, от самоосигуряващите се лица и допълнителното доброволно осигуряване, застраховка живот, продажба и замяна на движимо имущество и едноличните търговци. Тези хора ще плащат с до 2% повече данък”, обобщи Нинова, цитирана от БГНЕС.

Третата лъжа на управляващите тя видя в оползоворяването на отчетените от правителството 2 млрд.лв. допълнителни приходи в бюджета, които са достатъчни и не се налага вдигането на данъци. В противоречие на това правителството вдигало данъците, за да има повече за общините, смята тя. Кога се вдигат данъците, запита тя и отговори: когато хазната е празна. И отново попита: къде са 2-та млрд. лв. допълнителни приходи и имало ли ги е изобщо? А ако ги е имало, за какво са изхарчени - никой не знае, подчерта Нинова.

Четвъртата лъжа, според нея, е за санирането.Когато са оферирали тази мярка сред хората, от ГЕРБ са обещавали да не се вдигат данъците на санираните сгради. И досега е било така - 5, 7 или 10 г. в зависимост от сградата. Но от януари 2016 г. всички санирани сгради няма да ползват тази преференция и ще се отчитат за данък сгради.

Нинова поясни, че този закон ще породи допълнителни регионални различия - големите богати общини няма да вдигат данъците, но малките, лишени от приходи, ще ги вдигнат. Ще настане хаос и в администрирането на този данък, защото и фирми и хора ще започнат да си местят регистрацията там, където данъците не са повишени. Тук има и друг момент - политическият лост за въздействие. Нинова предложи и съответните решения - министърът на финансите да изтегли законопроекта си и да бъде включен в дневния ред законопроектът на левите за освобождаване на хората с най-ниски доходи от данък и повишаваща се скала на облагане с данъци на хората с по-високи доходи.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички