ГЕРБ обмисля изтегляне на законопроекта за Бюджет 2017


ГЕРБ обмисля изтегляне на законопроекта за Бюджет 2017
Снимка: Gettyimages.com

2742

Изтегляне на законопроекта за Бюджет 2017 година се обмисля от ГЕРБ, съобщи националното радио. Все още не е взето окончателното решение, тъй като от партията в момента обсъждат последиците от подобно действие.

От една страна, ако проектът за бюджет 2017 година не бъде изтеглен, при кабинет в оставка - между първо и второ четене могат да настъпят множество промени, които да променят изцяло рамката. От друга страна, от ГЕРБ смятат за коректно, следващите управляващи да имат възможност да работят по своя финансова рамка.

Ако се изтегли бюджетът за догодина, в сила ще остане настоящият закон. Според Закона за публичните финанси, догодина ще има средства - всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв. Така държавата ще може да функционира, но без да се правят политики през бюджета.

Оставката на правителството няма да доведе до сериозни проблеми с бюджета за следващата година. Около това мнение се обединиха икономисти и финансисти.

При оставка на правителството има поне два варианта, смята Любомир Дацов. Първият е правителството да оттегли бюджета от парламента, както вече е имало подобен случай, и вторият – НС, ако то остане да работи, да приеме този бюджет, който ще бъде изпълняван от служебно правителство или новоизбран кабинет. Който и от двата варианта да се случи, няма чак толкова страшно, защото законът предвижда такъв случай – държавните институции не спират да работят, не спира плащането на пенсиите, просто няма допълнителни пари за нови политики, казва той.

Бюджетът за следващата година не се различава много от тазгодишния и затова, дори да не бъде приет следващия месец и половина, това не би трябвало да представлява проблем, според Руслан Стефанов. "Много отдавна се чака да видим нещо по-значително от гледна точка на политики през бюджета, не едно почти автоматично повтаряне. Последните десетина години бюджетите се правят по един и същи начин, така че в това отношение не мисля, че ще има голяма драма, каза Руслан Стефанов.

Според Лъчезар Богданов няма смисъл при оставка на правителството парламентът да полага усилие да приема бюджет, който ще се изпълнява от следващ кабинет и друго НС. "Има възможност, съвсем законна, при промяна на политическата конструкция и воля на основните участници – дали това правителство или някакво друго – служебно, да похарчат доста повече до Коледа, всъщност отново да имаме бюджет с дефицит", каза той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички