Глоба до 1000 лв. за всеки, който обръща или запалва контейнери


Глоба до 1000 лв. за всеки, който обръща или запалва контейнери
Снимка: БГНЕС

2821

Глоба до 1000 лева за всеки, който обръща или запалва контейнери за събиране на отпадъци. Това се очаква да стане, след като бъдат приети промените в Закона за управление на отпадъците.

В борбата със сивия сектор в търговията с вторични суровини от екоминистерството предлагат да се въведе банкова гаранция от 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка, която извършва дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо и електронно оборудване, съобщава "Дарик".

Ограничаване на сивия сектор в търговията с вторични суровини е една от целите на подготвените от Министерството на околната среда и водите промени в Закона за управление на отпадъците.

Законопроектът, който отразява препоръките на Европейската комисия, вече е пуснат за обществено обсъждане. В него се предлага въвеждането на банкова гаранция от 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо и електронно оборудване.

Предвиждат се и изисквания за местоположението на т.нар. пунктове за вторични суровини. Те ще трябва да бъдат преместени само в промишлени или складови зони.

Въвеждат се и глоби между 300 и 1000 лева за всеки, който изземва съдържанието, обръща, нарушава целостта, естетическия вид или запалва контейнерите за отпадъци.

Целта на предлаганата санкция е да се спрат кражбите на отпадъци от кофите за боклук. В последно време стана практика и контейнерите тип "иглу" да се унищожават като се изпразват от долната страна. Досега същият размер глоби се налагаха само за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички