Горанов: Ако не ни приемат в еврозоната, значи ЕС третира държавите различно


Горанов: Ако не ни приемат в еврозоната, значи ЕС третира държавите различно
Снимка: БГНЕС

2478

България изпълнява всички критерии за приемане в еврозоната и няма никаква причина, написана в европейското законодателство, да получим отказ от нашите европейски партньори. Това би показало различно третиране на държавите членки в съюза, а това е основна ценност и ако бъде поставено под съмнение, то цялото функциониране на ЕС ще бъде поставено под съмнение. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на дискусия в столицата, предаде "Фокус".

„Искам да развенчая някои от основните митове, които се разпространяват за членството на България към еврозоната. Един от тях е свързан с нарастване на цените от прехода от лев в евро. Със сигурност подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери и доказателство за това можем да открием от времето, когато деноминирахме българския лев – тогава не видяхме да има такъв шок“, каза още той и посочи, че това е първият мит, който трябва да отпадне от съзнанието на българските граждани.

„Вторият мит е опитът на някои условно патриотични формации да твърдят, че България ще загуби от своя суверенитет. Всъщност напротив - така България ще бъде участник в решенията на Европейската национална банка. Тоест, влизането в Еврозоната ще увеличи възможностите на държавата и на БНБ да участват по-активно в паричната политика“, каза още министър Горанов и посочи, че от всички държави членки в Еврозоната България е единствената държава, която от съществуването на еврото, е отговаряла на критериите за него – по думите му на практика тя е била по-добър член в Еврозоната от останалите държави.

Друг мит е, че приемането на еврото ще застраши нашата конкурентоспособност. България показа засилена интеграция в последните години и данните, че приемането на еврото няма да застраши нашата конкурентоспособност, са показани от всички макроикономически показатели“, коментира той.

Горанов посочи, че е мит и това, че след приемането на еврото България може да се превърне във втората Гърция. „Макроикономическите показатели по развитие и конкурентоспособност са в с предимство за България пред Гърция. Единственият показател, по който гърците ни превъзхождат, е БВП на глава на населението. Но през последните години България допълни 10 пункта, а Гърция отстъпи с 27 пункта по този показател“, коментира той.

„Приемането на еврото не е краят на историята – предстои извървяването на много дълъг път. Затова не трябва да създаваме ирационални очаквания“, обясни финансовият министър.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички