Горанов: Намеса на изпълнителната власт в частния сектор би била небалансирана


Горанов: Намеса на изпълнителната власт в частния сектор би била небалансирана
Снимка: БГНЕС

2720

Днес правителството прие 3-годишната си бюджетна прогноза. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС.

"Със Закона за публичните финанси от 1 януари 2014 г., откогато е в сила, тече бюджетната процедура. Тя е първият формален етап от подготовката на бюджета за 2016 г. запазват се параметрите на данъчната политика", каза Горанов.

Той потвърди, че днес правителството е взело решение да отпусне 20 хиляди щатски долара – формирани по сметка за дарение на средства още от 2012 г., когато излезе казус, свързан с получаване на допълнителни плащания на работни групи и други, за малките пианисти Хасан и Ибрахим.

Запитан дали още е актуално финансовият министър да контролира сделки между частни лица, Горанов не изказа особено ласкаво мнение за идеята. "Не гледам безрезервно на подобни законодателни промени, доколкото те не са безспорни от гледна точка на практическото им прилагане. Министърът на финансите да разваля сделки от търговския оборот, особено когато не е ясна юрисдикцията им, е не задължително работещ текст. Не съм чул движение на подобна законодателна инициатива", посочи той.

Горанов изрази и лично мнение, като бе категоричен, че намеса по такъв начин на орган на изпълнителната власт в частния оборот е небалансирано и практически трудно реализирано, особено когато става дума за търговски сделки, които не са с юрисдикция на територията на България.

"По темата за сливането на НАП и митниците - документът, с който формирахме правителството, е записано, че след анализ ще се прецени доколко е разумно обединяването и създаването на единен орган за приходите. Резултатите, които дават и двете агенции са окуражителни за първите месеци на годината. По окончателни данни към 31 март има 218 млн. лв. излишък с натрупване - нещо, което не е постигнато от предкризисните времена. Доста повече средства са постъпили в бюджета", обясни финансовият министър.

Горанов каза още, че прокуратурата и НАП вече проверяват кмета на Пазарджик, около когото се развихри скандал заради луксозната му къща за 1,5 млн.лв.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички