Горанов: Няма риск за изпълнението на бюджета, догодина не се очакват драстични промени


Горанов: Няма риск за изпълнението на бюджета, догодина не се очакват драстични промени
Снимка: БГНЕС

3887

Бюджетът засега върви добре и няма рискове за годишното изпълнение. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на ресорната комисия.

По думите му в бюджета за 2018 г. няма да има драстични промени. Графикът за бюджетната процедура за 2018 г. е приет от служебния кабинет още март месец и сегашният кабинет ще го спазва.

„Ще спазим и ограничението на Закона за публичните финанси - два месеца преди края на бюджетната година парламентът да разполага с идеите на правителството за фискалната рамка. Вероятно в средата на октомври вече всички ще бъдат запознати с намеренията на правителството. Ние трябва да обсъдим бюджета за 2018 г. и със социалните партньори“, каза финансовият министър, цитиран от БГНЕС.

„Не се предвиждат някакви драматични промени в структурата на държавата, едва ли може и драматично да се промени и фискалната рамка. Тя има за цел да осигури тези приоритети, които сегашното правителство заяви при съставянето си. В него ще видите със сигурност запазване на данъците, така както и анонсираният пакет от данъчни закони не предвижда параметрични промени на преките данъци“, увери Владислав Горанов.

Изключение било завършването на графика за увеличение на акцизната ставка върху тютюна до достигане на минималната такава за ЕС. От 1 януари 2018 г. България трябва да прилагаме максималните акцизни ставки за тютюна.

„По отношение на структурата на разходите ще видите увеличение на учителските заплати. По отношение на минималната работна заплата знаете програмното намерение на сегашното мнозинство за увеличение на минималната работна заплата. Обмисляме стратегия как да подходим към минималните работни прагове. Има мегдан за увеличение на доходите и в реалния сектор и на някои места в бюджетния сектор. Това няма как да е основният приоритет на фискалната рамка“, заяви ресорният министър.

„Не очаквайте големи изненади извън програмата на правителството, разбира се, вътре ще намерят място и програмите за модернизация на въоръжените сили, които са одобрени от НС“, добави той.

Постъпилите приходи и помощи за първите 8 месеца на годината са общо 23,3 млрд. лв.

Общо данъчните и неданъчните приходи нарастват спрямо предходната година със 7,2% или 1 млрд. и 492 млн. лв. Постъпленията от помощи са на по-ниски нива. През миналата година имаше голямо възстановяване заради приключване на програмния период 2007-2013 г. и правилото М плюс 2.

Приходите по националния бюджет имат 7% номинален ръст. Изпълнението на постъпленията и помощите е по-ниско 37,6 на сто от годишните разчети.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички