Горанов: Оманският фонд няма основание да ни съди


Горанов: Оманският фонд няма основание да ни съди
Снимка: БГНЕС

2806

Претенциите на Оманския фонд, който е акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ), са неоснователни към България. Това ще бъде нашата позиция, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Финансовият министър посочи, че сме наели адвокати, за да бъдат защитени интересите на държавата. Горанов припомни, че е имало много дела срещу България, сред които за „Плама Плевен“, за продажбата на авиокомпания „Балкан“ и др., предаде БГНЕС.

„Добрата новина е, че имаме капацитет и подготовка, опит във воденето на такива дела. Не сме притеснени от подобен иска. Смятаме го за неоснователен“, категоричен е финансовият министър.

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е завел иск срещу България в арбитражен съд заради краха на Корпоративна търговска банка. Фондът на генералния държавен резерв на Оман притежаваше 30-процентов дял в КТБ. Преди да фалира през 2014-та банката беше четвъртата по големина в България.

Фондът настоява да получи най-малко 150 милиона евро. От там твърдят, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите заради начина, по който е осъществила фалита на КТБ.

За новия дълг

Тези 5,3 милиарда лева са сбор от необходимостта от финансиране на бюджетния дефицит, покриване на съществуващи дългове, които ще се падежират в рамките на следващата година и разбира се залагат се определени буфери, с които държавата да разполага като ликвидност. Детайлно са описани в раздела финансиране на бюджета. Това заяви Горанов, отговаряйки на въпрос дали 5,3 милиарда лева, които Бюджет 2016 г. предвижда да бъдат изтеглени като заеми, са част от 16-милиардния заем, който беше обявен по-рано и ако не означава ли това, че икономиката на работи.

„Икономиката работи. Иска ни се с по-бързи темпове да расте. Разбира се това е не само усилия на бюджета. Бюджетът е по-скоро е функция на икономиката, а не създава икономика“, каза още Владислав Горанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички