Горанов прави по-комфортни условията за хазартния бизнес


Горанов прави по-комфортни условията за хазартния бизнес
Снимка: iStock/Guliver

1933

За пореден път хазартният бизнес се оказа сектор с най-висок приоритет за управляващите. През юни кабинетът "Борисов 3" прие решение №338, с което обяви война на бюрокрацията на всички фронтове.

И първи, изглежда, ще бъдат освободени от бремето на излишните справки и удостоверения тъкмо фирмите, които печелят от организиране на игри на щастието и залагания на спортни резултати - макар че всички браншове от години апелират за премахване на безсмислените регулации и изисквания. Другите явно не са така важни за правителството.

Министерството на финансите скоростно е подготвило промени в нормативната база, според които на работещите в хазартния бранш занапред няма да се налага да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние, удостоверения за чисти сметки с НАП.

Облекчението ще обхване всичките лотарии и лото игри, бинго зали, казина, едноръки бандити и т.н., а също и производителите на игрални съоръжения и сервизите за тази техника. Вместо да праща фирмите да обикалят по гишета и да събират документи с печати, Държавната комисия по хазарта (ДХК) сама ще взима необходимите данни по служебен път от ведомствата, в които те вече съществуват - Търговския регистър и от приходната агенция.

Пак в името на добруването на хазартните фирми ще бъде отменено и изискването да показват в ДХК документи за собственост на сградите и помещенията, в които клиентите им играят, залагат, търкат талони или зачертават числа. Няма да се налага също така да носят в комисията справки за валиден лиценз на агенцията, наета за охрана на обектите, в които народът се забавлява, дава пари и стиска палци да удари голямата печалба, става ясно от проектопромените в Наредбата за хазарта, подготвени от МФ.

Владислав Горанов очевидно е поредният министър, който държи и бездруго процъфтяващият хазартен бизнес у нас да се развива при все по-комфортни условия. Предните правителства също се стараеха да създадат приятелска среда за компаниите от този бранш и все гледаха да го уредят със специален щадящ данъчен режим. Под благия поглед на държавата в най-гледаното време на основните телевизии се излъчват класически хазартни игри - лотариите. Рекламата на хазарт у нас е забранена, но "ветото" в случая се заобикаля с обяснението, че това всъщност са тв предавания. И държавата го приема, предава в. "Сега" в днешния си брой.

Хазартният бизнес наистина е проспериращ. Близо 400 фирми се занимават с това - по съвсем актуални данни на МФ организаторите на хазартни у нас са точно 394. За последната година и половина ДКХ е взела 3137 решения по подадени искания за издаване на лицензи по Закона за хазарта или вписване на промени по тях. Това означава, че ДХК е разглеждала по 7-8 заявки всеки ден.

В същото време така обгрижваният от държавата хазарт не е особено значим източник на приходи в бюджета. И макар че коректни данни за оборотите в този бизнес няма, за тях може да се съди косвено от събраните от държавата такси за упражняване на хазартна дейност. В последните години те бележат рекордни скокове (организаторите на игри на щастието вместо данък върху печалбата плащат държавни такси, които влизат в бюджета на ДКХ и които се определят на базата на направените залози, т.е. колкото по-големи са залозите и повече хора играят, толкова повече такси плащат организаторите на игрите).

През 2015 г. събраните такси са били малко над 94 млн. лева, а за 2016-а приходите са близо 125 млн. лева.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички