Горанов предлага да се създаде централен регистър с банковите сметки на всички българи


Горанов предлага да се създаде централен регистър с банковите сметки на всички българи
Снимка: БГНЕС

1716

Финансовият министър Владислав Горанов обмисля да предложи създаване на централен регистър в БНБ с информация относно това къде и колко броя сметки има всеки български гражданин. Това стана ясно след като независимият депутат Велизар Енчев отправи въпрос към Горанов относно действията на българските финансови институции срещу укриване на доходи на български граждани в чужди банки и по-конкретно за банката HSBC и за 74 българи, замесени в случая, предаде БГНЕС.

"Досега в НАП не е получавана информация от немските данъчни власти за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария. Към момента информация за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария се получава от НАП. Според споразумение, ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария. Удържаният по този начин данък подлежи на превеждане на НАП", обясни Горанов.

По негови думи персонална информация се изпраща в България само за онези лица, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита, за да не им бъде удържан данък върху лихвите в Швейцария. Става дума за ограничен кръг лица, като е на лице възможност съответното физическо лице да скрие самоличността си като избере да внесе данък върху лихвите си в Швейцария. За 2013 г. размерът на удържания в Швейцария данък върху доходите от спестяванията под формата на лихвени плащания, който е преведен по сметките на НАП е около 900 000 лв. Справката за 2014 г. щяла да бъде получена през 2016 г.

Горанов увери, че България предприема действия за присъединяване към съответните многостранни споразумения между държавите, които служат като правно основание за т. нар, общ стандарт за автоматичен обмен на финансова информация от Организацията за икономически сътрудничество и развитие. Според него този стандарт ще даде възможност да се осъществява автоматичен обмен на финансова информация между държавите.

"Предлагам да се мисли за решение от типа на това всички банкови сметки на всички български граждани и предложена от правителството подобна законодателна инициатива да се създаде в БНБ по аналог на кредитния регистър - регистър на всички банкови сметки, без индивидуализация на размера, защото това е банкова тайна. Всеки български гражданин, който има банкова сметка, тя да става известна автоматично и бързо на всички правораздавателни органи и на всички органи, които се занимават със събирането на приходите у нас", посочи Горанов. Той обобщи, че идеята му е да се създаде централизиран регистър в БНБ с информация за това всеки български гражданин в кои банки и колко банкови сметки има.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички