Горанов: Ще има неголямо превишение на събраните данъци


Горанов: Ще има неголямо превишение на събраните данъци
Снимка: БГНЕС

3041

Заложените в бюджета за настоящата година фискални цели са постижими. Параметрите за данъчните приходи могат да бъдат постигнати и предвид темпа на изпълнение досега е възможно да има неголямо превишение при данъчните постъпления. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол.

По думите на Горанов, за първите три месеца на 2018 година приходите по Консолидираните фискална програма (КФП) са 9,219 млрд. лева, което представлява 24,1% изпълнение съгласно годишния разчет. Данъчните и неданъчните приходи са се увеличили с 620 млн. лева, което е ръст от 7,3% на годишна база. Разходите пък са 8,626 млрд. лева, което е 29,1% от разчета.

Специално за разходите, финансовият министър обясни, че има увеличение на инвестиционните разходи и разходите за персонал. Перото „разходи за персонал“ се увеличавало главно заради повишението на учителските заплати и изпълнението на обещанията към МВР.

Салдото ни по КФП е положително – 592,7 млн. лева, като обаче има дефицит от 287,6 млн. евро по еврофондовете. Припомняме, че ЕК покрива плащания от предната година обикновено до края на март. Първоначалните данни за април обаче сочели на практика удвояване на положителния баланс на салдото – около 1,3 млрд. лева, каза още Горанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички