Горанов ще се отчита за капиталовите разходи пред бюджетната комисия


Горанов ще се отчита за капиталовите разходи пред бюджетната комисия
Снимка: БГНЕС

2319

Днес парламентът прие решението министърът на финансите Владислав Горанов да представи на парламентарната комисия по бюджет и финанси в срок до 30 юни и до 30 ноември информация за разходването на капиталовите разходи от Закона за държавния бюджет за 2016 г. в размер на 2,5 млрд. лв.

Според решението, предложено от депутатите от БСП Лява България Румен Гечев и Корнелия Нинова, Горанов ще предоставя информация за получателя на средствата, целта и условията на предоставянето им, както и инициираните и/или подкрепени от правителството инвестиционни проекти под формата на публично-частно партньорство с посочване на сектора на икономиката, условията и очакваните резултати.

Според Закона за държавния бюджет за тази година в капиталовите разходи влизат придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт за 2,27 млрд. лв. и капиталови трансфери за 243 260,8 лв.

Проектът за решението беше подкрепено единодушно от 129 народни представители, съобщава Actualno.com.

Дебатът в парламента беше двупосочен, като депутатите от левицата заявиха, че правителството води политика на прекомерен дълг, а това прави политиката по-уязвима.

В същото време народните депутати от по-големия коалиционен партньор в управлението - ГЕРБ подчертаха, че БСП мотивира своето предложение с неистински или неточни аргументи, неотчитайки намалението на безработицата, увеличението на средната работна заплата и увеличените преки чуждестранни инвестиции.

Народните представители от Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт (ПФ) и Български демократичен център (БДЦ) заеха по-балансирана позиция, като отчетоха увеличената събираемост на приходите и политиката за намаляване на дефицита.

Още в началото на дебата в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов заяви, че правителството приема предложението на БСП и призова депутатите да го подкрепят. Коментирайки обаче мотивите към него, Горанов заяви, че има "доста сериозно несъответствие между проекта за предложение и мотивите". "Нито едно от нещата, които представяте, не отговаря на истината", каза той, коментирайки думите на Корнелия Нинова при представянето на предложението.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички