Горанов: Стратегически най-големият проблем е образованието


Горанов: Стратегически най-големият проблем е образованието
Снимка: БГНЕС

2626

От гледна точка за морално право да вземем властта мисля, че сме с една крачка напред, но избирателят трябва да каже. Надявам се на ползотворна кампания. Това заяви финансовият министър в оставка Владислав Горанов.

Осигурихме 1 млрд. лева за санирането, защото искахме да разплатим сметката, която вече бяхме поели – за да не бъдат блокирани други политики, на следващо правителство, заяви Горанов. Можехме да посегнем към фискалния резерв – имаме над 2 млрд. лева плюс през миналата година. Тези пари влязоха заради изсветляването на икономиката, не от борба с контрабандата, уточни Горанов пред Нова телевизия, според когото "има много осъдени" за контрабанда, но "не сме достигнали до нивата, до които искаме". Той оправда "връщането назад" от страна на Бойко Борисов, защото така си личало какъв е опитът от едно или друго управление.

За Горанов "стратегически най-големият проблем" е качеството на образованието. Нормално е там, където има магистрали, на хората да не им е интересно, добави той. Другата важна тема е реформата в правосъдието – ако Христо Иванов се беше съсредоточил в технологията на правосъдието, вероятно тази тема щеше да е малко по-завършена, каза Владислав Горанов.

На президента Радев не мога да му дам оценка, той от вчера е в президентството. Оценките ще започнат от състава на служебното правителство, коментира Горанов, който изрази надежда Радев "да се предпази от хора, които носят негативен товар от миналото". Финансовият министър в оставка обаче определи за "странна" възможността Маргарита Попова да стане служебен министър на правосъдието. Като изключим БСП, не виждам друг да има въздействие върху състава на служебното правителство, категоричен беше Горанов в отговор на въпрос дали зад Попова не стои ДПС. Според бившия финансов министър БСП публично бяга от коментари за служебното правителство, за да "не се омаскарят".

Отговорът на БСП

Обикновено когато ГЕРБ нямат визия, те прибягват до епитети и обиди. Това е характерно за Бойко Борисов, но това се прехвърля към институциите, голяма част от българското общество започва да подражава. Затова няма защо да се чудим, че агресивният в България преуспява. Така бившият министър на икономиката и енергетиката и член на Изпълнителното бюро на БСП Драгомир Стойнев отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че БСП взривява жп линии, а ГЕРБ ги прави.

Според Стойнев БСП влиза със самочувствие в предизборната кампания заради победата на президентските избори. Преди две години оставихме държавата с положителен икономически растеж – сега желанието ни е българската икономика да не бъде базирана само на обществени поръчки, европейски средства и преки чуждестранни инвестиции, където има срив, обясни Стойнев. Залагаме на подкрепа за българските предприемачи – няма младите предприемачи да плащат данък печалба в продължение на година, ако реализират оборот от над 150 000 лева. Предвиждаме и създаване на специален фонд „Иновации”, за подкрепа на млади предприемачи. Ще има облекчение за семействата с повече деца – за всяко дете намаление на данъци с 50 лева, но само при работещи семейства, изброи Стойнев. Ще искаме образованието да вързано с бизнеса – да се направи карта по региони какви специалисти са необходими в следващите 5-10 години, за да може бизнесът да планира, добави бившият икономически министър. Той не пропусна да посочи примера с бул. „Цариградско шосе” като начин как работи ГЕРБ – пестяло се от материали, защото трябва да се дават комисионни. Нека българските граждани преценят какво искат – караници и корупция или спокойно да се реализират политики за подобряване на живота, завърши Стойнев.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички