Горанов съдействал за разпада на КТБ?


Горанов съдействал за разпада на КТБ?
Снимка: БГНЕС

1596

Министърът на финансите Владислав Горанов, за който се знае, че е поддържал връзки с Делян Пеевски, е участвал активно в разпада на Корпоративна търговска банка (КТБ). Такава позиция изрази Вера Ахундова от "Ние, гражданите" пред БТВ.

Преди това тя уточни, че в момента именно Владислав Горанов е реалният управляващ на банката и с негови заповеди се извършват ред закононарушения.

БНБ не си свърши работата с КТБ. Укрива се и се манипулира информация. В момента узаконяват явни беззакония, които се вършат в КТБ, продължи тя.

Според нея в момента в КТБ се генерират пари и понастоящем има над 300 млн. лева в трезорите на клоновете на банката, които квесторите дори не са си направили труда да приберат на едно място. Като се има предвид, че охраната не е доста сериозна, това е реална опасност, заяви Ахундова.

„С едни заповеди на министъра на финансите, който реално управлява КТБ, трябва да го кажа категорично,  се извършват ред закононарушения. Едното от тях е откриването на набирателна сметка на министерството на финансите в края на ноември, ето тук са 30 страници, над 450 адресата (показва справка – бел.ред.), са акумулирани 111 милиона лева, в които влиза и сумата, която общините са държали в банката, и която те твърдят, че са покрити с ДЦК”, заяви Ахундова.

„Аз ще говоря само за злоупотребата”, продължи тя и посочи, че операцията е извършена само за един дан, на 2-ри декември, като основание се посочва решение на МС от 3-ти декември и писмо на министъра на финансите от 5-ти декември. „То е извършено и след това е узаконено. Има една разлика от около 40-45 милиона, които не са на общини, които не са на организации, които подлежат на възстановяване на средства.  И понеже в този списък от 30 страници ще видите  само 5-6 наименования на титуляри на сметки, чиито пари са прехвърлени, е твърде възможно и близко до ума, че тук са включени хора, които са близки и приближени приятели, чиито суми са покрити от държавния бюджет. Значи, това е едното нарушение”, посочи Ахундова.

Добави, че извлечението, на което се позовава е анонимно, и в него фигурират 5-6 имена на приятелите на сценаристите на краха на банката. На въпроса кои са сценаристите, тя отговори: „Така както са очертават нещата министърът на финансите активно съдейства”. По думите й сценаристите вървят „абсолютно по плана си”.

В момента с нескопосаните промени в законите, които направиха специално за КТБ и с едни заповеди на квестора от 6-ти януари се сторнират операции по прихващания. Наредено им е да съберат пари, каза още тя.

През 2013 г Ахундова бе обявена за агент на бившата Държавна сигурност в качеството си на ръководител на предприятие - кредитен длъжник на две от фалиралите през 90-те години банки - Балканбанк и Минералбанк.

Принадлежността на Ахундова е установена поради факта, че е била член на Съвета на директорите на Плама - Плевен. Според изнесените данни за принадлежността й къмрепресивния апарат на комунистическите служби, Ахундова е вербувана през 1983 г. Била е сътрудник на „Шесто управление” на ДС за борба с идеологическата диверсия с агентурен псевдоним "Ана Хранова".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички