Горанов: Вдигане на минималните пенсии ще обремени бюджета с 1,5 млрд. лева


Горанов: Вдигане на минималните пенсии ще обремени бюджета с 1,5 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

2376

Ако минималните пенсии се вдигнат на 300 лева, това би коствало на бюджета около 1,5 млрд. лева допълнително. Ако пък се приеме идеята на социалистите за премахване на плоския данък, това ще доведе до загуби в размер на 1,236 млрд. лева. Това заяви пред журналисти финансовият министър в оставка Владислав Горанов след днешното заседание на Министерски съвет по повод предложения от страна на "Патриотичния фронт" и БСП.

В тези разходи не влиза пропорционално увеличение на останалите пенсии, допълни той. В момента средната пенсия за страната е около тази сума, а за 2017 г. е предвидено да е 341 лв. Още поне 1,2 млрд. лв. ще са загубите, ако бъде отменен плоският данък и се върнем към скала на прогресивно облагане, както иска БСП, каза още Горанов.

По-рано днес от КНСБ заявиха, че не подкрепят предложенията на патриотите. "Всякакви мерки, които ще подкрепят най-бедните в България, са добре дошли, ако са обезпечени финансово. Сега обаче не му е времето – в Бюджет 2017", заяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Димитров не подкрепи между първо и второ четене да има и предложение за отмяна на плоския данък. Ние първи бяхме против плоския данък, но тези мерки трябва да се вземат след като има ново, стабилно правителство, категоричен беше той пред Нова телевизия.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички