Готвят инструмент за подпомагане на малките предприятия през ББР


Готвят инструмент за подпомагане на малките предприятия през ББР
Снимка: Thinkstock

2116

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и неговите заместници Даниела Везиева и Любен Петров представиха на пресконференция основните си приоритети.

„Основният ни приоритет е подобряване на бизнес средата и намаляване на административната тежест”, заяви министър Лукарски. Усилията на министерството ще са насочени и към електронно провеждане на процедурите по обществени поръчки за осигуряване на повече прозрачност.

Според Лукарски основната част на документа е „събуждането” на частния капитал и насочването му към инвестиции. Обяснено беше още, че дефлацията не е само български проблем.

В тази връзка зам.-министър Визиева посочи, че в борбата срещу това явление може да включат още и институции като Българската банка за развитие (ББР). С нея в момента се водят преговори за отпускане на кредити с облекчени условия за малкия и средния бизнес.

След пресконференцията беше обяснено, че тези пари ще се отпускат за т.нар – „бързо развиващи се средни предприятия”. Това са фирми, в които през годината се създават около 3500 работни места. У нас те са между 1500 и 1700 със заетост 35 000 места към 2014 г. С поред данните на зам.-министър Визиева те представляват малък дял от всички. За сметка на това дават 40% от приходната част.

Идеята е да се създават повече работни места за по-дълъг период от време. Т.е – то малки да станат поне средни. Въпросните предприятия са в секторите търговия, малки производството – според Визиева това е нещо средно между манифактура и занаятчийство. В това число влизат цехове, които произвеждат сладакарски изделия. В това си струва да се инвестира.

По време на пресконференцията стана ясно, че друг приоритет е максимално и прозрачно усвояване на европейските средства.
Успешно подадохме проекта на ОП „Иновации и конкурентноспособност“ в срок и очакваме официалното одобрение на ЕК, поясни Лукарски. Той добави, че се надява документът да бъде одобрен до март.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички