Гуверньорът на БНБ Иван Искров подава оставка от 10 юли


Гуверньорът на БНБ Иван Искров подава оставка от 10 юли
Снимка: БГНЕС

4098

Управителят на БНБ Иван Искров е подал оставката си в парламента преди минути. Той обаче иска тя да се счита от 10 юли. Това става ден, след като финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е получил обещание това да се случи тази седмица, съобщава "24 часа".

Според очевидци Искров е бил посетен в сградата на БНБ от министър Горанов в понеделник. Разговорът им е бил кратък, на четири очи, и се предполага, че е обсъдено как да продължи процедурата за избор на наследник на Искров, ако оставката не се случи до седмица. Малко по-късно, пак според очевидци, в БНБ е дошъл и фаворитът на ГЕРБ Димитър Радев. По въпроса за това дали двамата са се срещнали в сградата има различни версии. Едни източници твърдят, че това се е случило, за кратко, а разговорът бил по общи теми. Други източници твърдят, че Радев е бил представен на служители на БНБ, а на него му е припомнено как изглежда импозантната сграда отвътре.

Близки до гуверньора споделят, че дългото му колебание идвало от опасността, изборът на негов заместник да се проточи, през което време на върха на БНБ ще се създаде вакуум, какъвто и без това има, заради предсрочното отстраняване от длъжност на подуправителя Цветан Гунев.

Източници от БНБ споделят, че преди да си тръгне, Искров е споделил с тях, че е получил престижна награда в ЕЦБ като най-успешен млад шеф на национална банка, и то цели два мандата. Той бе там, на тази среща на датата 19 юни, която шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова бе насрочила като ден за оставката му.

В писмо до Народното събрание Искров настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г. и да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички