Хампарцумян: Държавата няма да си събере парите от КТБ


Хампарцумян: Държавата няма да си събере парите от КТБ
Снимка: БГНЕС

3317

Държавата няма да успее да събере много пари от Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ.

Според него държавата ще направи опит да си вирне максимално много пари, но голяма част от активите са били извадени от банката още преди да се случат всички събития. Проследяването и доказването, че тези активи са на банката ще е трудна задача, смята банкерът.

“Навсякъде по света откраднатите пари тичат по-бързо от тези, които ги преследват. В случая не е толкова важно колко пари ще могат да се съберат, а да се разбере защо е станало така и да се вземат мерки, за да не се повтаря подобно нещо", смята Хампарцумян.

Според банкера случаят "КТБ" ще доведе до дългогодишни съдебни спорове. По негово мнение обаче важното е да се разбере същността около растежа, величието и падението на КТБ.

“Аз мисля, че цялата политическа класа в България се ужаси от това какво се случи с КТБ, защото между тях няма напълно невинни. Растежът на КТБ не е могъл да се случи без най-малкото мълчаливото съгласие на хората от политиката както и на важни институции в България, на които плащаме с обществени средства да ни пазят от всякакви заплахи и рискове”, каза Хампарцумян.

Според него човек в позицията на Цветан Василев има право да прави всичко да си защити позицията.

“На пазара има близо 30 банки. Те не са еднакви като апетит за риск, като капитал, като размер, като репутация на пазара и всяка си търси нишата където би се чувствала най-комфортно”, обясни банкерът. По думите му това, което е важно е влизането на България в единния банков надзор и една голяма част от дискрецията на вътрешния регулатор ще се премести в ЕЦБ.

Влизането еврозоната той определи като национална цел. По думите на Хампарцумян трябва да се преследват много упорито и да не се бавим, защото това ще ни даде допълнителна степен на интеграция с европейските системи, които са значително по-добри от това, което сме имали.

Тези дни се появи информация за банковите такси, които плащаме в България и спекулацията, че са по-високи в сравнение с останалите европейски държави. Хампарцумян обясни, че когато говорим за банкови такси са основно за покриване на разходите, които трябва да се направят за предоставяне на някаква услуга, която доброволно се ползва от клиентите. “В никакъв случай ние не взимаме такси, които са по-високи от колкото средно в Европа се прави”, каза той.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички