Хампарцумян: И при кредитите, и при депозитите тенденцията е в посока надолу


Хампарцумян: И при кредитите, и при депозитите тенденцията е в посока надолу
Снимка: БГНЕС

2073

Над 60 млрд. лева са депозирани в банките, като 85 на сто са раздадени като кредити. Това заяви началникът на "УниКредит Банк" Левон Хампарцумян. 

Според него на това може да се гледа по два начина – като на стагнация и като на резерв за по-високи потребление и растеж в момента, в който има по-предсказуеми икономически условия и хората решат да харчат.

Ще падат ли още лихвите по кредитите? „Рискът на средата в България е доста висок, лошите кредити са доста високи, дисциплината на кредитополучателите се различава от тази в Чехия или Германия”, посочи Хампарцумян пред bTV. Според него тенденцията е в посока надолу и при кредитите, и при депозитите, като това е щяло да е още по-чувствително, ако България беше в вврозоната.

Шефът на „Уникредит Булбанк” подчерта, че по-ниските лихви не са загуба за банката, а част от естествен процес. По думите му таксите няма как да се вдигат безконтролно – финансовите институции имат възможност да печелят, но от все по-съвършени услуги, а не просто от надписване на сметката.

КТБ, Европа и прогнози

Какво точно се е случило в КТБ и надзора ѝ може би никой никога няма да каже, коментира Левон Хампарцумян. „В света в подобни случаи връщането на 30-ина процента (от изчезналите активи – б.р.) е голям успех”, каза той и допълни, че е по-добре да забравим за магистралите, които премиерът Борисов твърди, че е можело да бъдат построени с парите от трезора на Цветан Василев.

Хампарцумян нарече „опорни точки” твърденията, че ЕС е в процес на разпадане. „Тук 500 млн. души живеят най-хубавия живот на света”, посочи той.

Според него 2016 г. ще предложи умерен растеж с намерението да се направят реформи. „Реформи и стабилност не са непременно синхронни”, посочи той, като допълни, че често промените водят до временни дестабилизации и затова трябва да се внимава „да не счупим машинката”.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички