Хампарцумян: Връщане на драхмата би било катастрофално


Хампарцумян: Връщане на драхмата би било катастрофално
Снимка: БГНЕС

1875

Гърция е част от ЕС и еврозоната, но в нея са запазени старите патриархални отношения и икономиката й не е системно модернизирана както трябва. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян пред БТВ.

„Модерната история на Гърция е около 200-годишна. 90 години тя е била или в просрочие, или в дефолт. Европа казва „Ние ви ценим като член на ЕС, но не може през 15-20 години да идвате с паничката”, коментира банкерът, като подчерта, че са несериозни теориите за конспирация срещу южната ни съседка.

По думите му до момента дълговете, опростени на Гърция, са сравними с няколко години бюджета на страна като Чехия: „В Гърция има едно високомерие, което включва и задължението, че всички останалите трябва да им плащат, защото били измислили демокрацията”.

Според Хампарцумян сегашната ситуация е плод на действията на „няколко поред безотговорни гръцки правителства”, като сегашното е своеобразен връх, „защото са едни комунисти, всички хора знаят как харчат готови пари не могат да създават стойност”.

"Ципрас отиде при Путин по стар комунистическо-комсомолски обичай, но Русия (...) вече не е СССР и не може да хрантути с такива огромни суми някой, който не може да си плати сметката”, заяви шефът на „Булбанк”.

Според него връщане на драхмата е „катастрофален сценарий”, защото изтеглените през последните месеци 40-50 млрд. евро кеш ще смачкат националната валута. Така в крайна сметка икономиката ще се евроизира или доларизира като в Ливан и Куба – ще има някаква много слаба местна валута, която никой не иска.

По отношение на приватизацията, Хампарцумян беше категоричен – до нея ще се стигне или в рамките на поисканото от Брюксел или по-принуда след това.

Възможно ли е у нас да се случи нещо подобно? „Ако изберем или търпим популисти да ни управляват, гръцкият сценарий ни е вързан в кърпа”.

Власт без отговорност

Не пирамида, а „банка, която имаше агресивна политика спрямо пазара” – така Левон Хампарцумян описа КТБ. Той допълни, че неговата финансова институция е избягвала да работи с трезора на Цветан Василев.

„Имаше една група от хора, които имаха усещането, че управляват държавата – като паралелен център на властта, в определена степен по-важен от екзекутива на държавата. (...) Той е безотговорен, защото не носи политическа отговорност”, каза още банкерът.

Според него Василев носи най-голямата отговорност, защото даже и да е имало хора зад него, винаги е можел да откаже да им сътрудници: „И двете страни са си мислели, че управляват другата страна”. Банкерът предрече дълги съдебни саги за активите на КТБ.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички