Икономист: Ако бюджетът се приеме сега, никой няма да носи отговорност за него


Икономист: Ако бюджетът се приеме сега, никой няма да носи отговорност за него
Снимка: iStock/Guliver

2265

В момента голямото притеснение не е това дали въобще ще бъде приет бюджет по време на сегашната процедура, а по-скоро какъв точно бюджет ще бъде приет. Това каза икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

"В последните дни всъщност партиите вече навлизат в предизборен период, в предизборна кампания, и съответно, започнаха да се чуват искания за различни популистки политики и вдигане на разходите в редица сфери, премахване на плоския данък, които са любими "дъвки" за редица партии по време на тези предизборни кампании. Това е голямото притеснение – дали ако се тръгне към приемане на Бюджета в момента, няма да се образува широка парламентарна подкрепа за такъв вариант на бюджета, който ще се опитва да удовлетвори всички, да вмъкне всички тези искания вътре в себе си, и съответно ще бъде с едни огромни разходи и един голям дефицит", заяви икономистът пред БНР.

Николова изтъкна, че искането за високи пенсии е осъществимо, но в бюджета не са разчетени такива суми. Те могат да бъдат осигурени, но за сметка на други разходи, например за бойните самолети. Според нея е по-добре бюджетът да не бъде приеман в предизборна обстановка, а до изборите да се харчи по 1/12 от Бюджет 2016.

"Дали не е по-добре да се изчака и новото правителство, което ще дойде на власт, надяваме се следващата пролет, да не приеме такъв бюджет, който, първо, да отговаря на тяхната програма, и второ, за който те да носят отговорност. Защото в момента реално никой няма да носи отговорност за този бюджет, който се приема, и всеки може, а и има в момента политически интерес, да предлага, общо взето, всичко, което звучи добре на избирателите", каза тя.

Николова изтъкна, че според изследванията хората у нас са много чувствителни към повишаване на данъчната тежест и са склонни да преминат в сивия сектор, поради което събираемостта от "плоския данък" е по-голяма отколкото от прогресивното облагане.

Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН припомни, че по принцип пенсиите трябва да се изплащат от Държавното обществено осигуряване, но там вноските са недостатъчно високи:

"По-дългосрочното решаване на този проблем е чрез повишаване на социалните осигуровки. Не трябва да си затваряме очите!"

Йоцов оцени като "лош сигнал" отхвърлянето на бюджета на ДОО от ресорната комисия в НС, тъй като приемането му е необходимо условие, за да бъде приет и държавният бюджет:

"Съгласен съм, че тази година бюджетът е много силно политизиран. В предишни години не се е обръщало Бог знае колко внимание, опозицията винаги е била против, това е нещо естествено, не трябва да се учудваме, но тази година, с тези предложения, които се внесоха съвсем накрая, очевидно нещата отиват към неприемане на Бюджет. Поне не виждам как ще стане. Дано не съм прав."

Според икономиста е по-добре да бъде приет без изменения проектобюджетът, внесен от ГЕРБ

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички