Икономист: Бюджет 2018 е оптимизъм по време на безнадеждност


Икономист: Бюджет 2018 е оптимизъм по време на безнадеждност
Снимка: БГНЕС

2694

Като оптимизъм по време на безнадеждност може да се определи Бюджетът за 2018 година. Това каза икономистът проф. Боян Дуранкев пред "Фокус".

По думите му традиционно най-важният финансов закон цели структурни промени и подобряване живота на гражданите, България обаче няма шанс скоро да достигне нивата на други страни от ЕС. Въпреки заложеното увеличение на заплатите са налице недофинансирани основни сектори, както и сериозни рискове, добави той.

„Има скрити рискове, които може би ще излязат в следващи моменти – едното е, че ние продължаваме да се заробваме с допълнителни външни дългове. Второто е, че може би ще има проблеми в здравеопазването и НОИ. Има и скрит проблем, който може да се появи – до колко в частните пенсионни фондове ще плащат втората пенсия и дали там няма да се появят дефицити, защото и това е реално. Най-големият проблем, нерешен и в този бюджет – как младите да бъдат привличани да останат в България. ЕС не вижда по какъв начин този нещастен български народ да доближи по някакъв начин до 2030 - 2040 година до средното ниво на развитие на ЕС. В това отношение и Общността търпи огромна критика, тъй като няма стратегия за развитието на такива страни“, обясни проф. Дуранкев.

Той допълни, че 10 години след влизането си в ЕС българският народ няма перспективи, че докато е жив ще достигне средното ниво на ЕС. Така че колкото и да хвалим нашите политици и да свалим Брюксел, Берлин или Париж проблемът е в липсата на стратегия за излизане от тази тежка криза, каза още проф. Боян Дуранкев.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички