Икономист: България ще трябва да плати висока цена за еврозоната


Икономист: България ще трябва да плати висока цена за еврозоната
Снимка: Thinkstock/Guliver

1925

По-добре е за България все още да не влиза в еврозоната. Членството ще има конкретна цена и тя ще бъде много висока за страната ни. Това каза в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът от Института за пазарна икономика Десислава Николова.

Страната ни ще трябва да плати около 300 млн. евро вноска за участието ни в спасителните механизми на Европа. Има и други големи разходи, които могат да бъдат непосилни за нашата икономика, каза още Николова.

„В момента, в който ние са присъединим хипотетично към еврозоната, ние ще трябва да платим своята капиталова вноска в т. нар. Европейски механизъм за стабилност. Тази вноска в първите няколко години ще бъде равна на 0.8% от БВП на страната или около 300 млн. евро“. Това стана ясно от думите на икономиста.

Ще има ползи за България от това членство в еврозоната, но те ще бъдат неизмеримо малки в сравнение с големите разходи за страната ни. Ползите от членството са най-вече по линия на т. нар. „транзакционни разходи“ при смяната на валута, при преминаването от лева към евро, каза още Николова. Българската икономика може да поеме подобна капиталова вноска към Европейския механизъм за стабилност.

Освен този разход обаче България трябва да плати и държавна гаранция в размер на над 2 млрд. евро, което би било непосилно за нашия бюджет, категорична е Десислава Николова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички