Икономист: Таванът на кешовите плащания няма да свие сивата икономика


Икономист: Таванът на кешовите плащания няма да свие сивата икономика
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3220

Сивата икономика е предизвикана или пряко от политиката на държавата, или от административните регулации, разрешителни и режими, които се налагат на гражданите. Това коментира икономистът Красен Станчев пред "Фокус".

Според него промяната, която се предлага за плащанията в брой, не би имала ефекта да свие сивата икономика, но пък ще има загуби за бюджета и за банките.

„Хората пак ще намерят начини да плащат кеш, това много трудно се проследява. И това ще бъде разход на банките, увеличаване на таксите за обслужване на сметки на техните клиенти и разходи на данъчната администрация, която пък няма да може да се занимава с други неща, които са по-съществени при укриването на данъци“, коментира икономистът. Според него най-същественото при укриването на данъци е затварянето на очите там където са очевидни големите измами и те са в областта на ДДС. „За последните 20 години във всички измами, които са открити с Данък добавена стойност, почти винаги има някакво участие на данъчната администрация“, каза Красен Станчев.

Според него въвеждането на таван на кешовите плащания в България е безсмислено, защото сивата икономика така или иначе се свива през последните години. Правителството, обаче, трябва да отчете дейност пред ЕС, за да покаже, че се бори с нея, каза още икономистът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички