Има голям натиск по отношение на данъците, заяви Данев


Има голям натиск по отношение на данъците, заяви Данев
Снимка: БГНЕС

1706

Няма повече произведен БВП, има по-добра събираемост на данъците. Така председателят на БСК Божидар Данев коментира вчерашното мащабно проучване на камарата за бизнес климата у нас.

Според Данев тази година има невероятен натиск по отношение на данъците. Пред Нова телевизия той припомни изказването на Борисов към кметовете да вдигат местните данъци и такси. Данев припомни и въвеждането на нови данъци като данък „уикенд”, който в крайна сметка влезе по втория начин – чрез правилник за приложение на поправки в Закона за ДДС. Много често работим в събота и неделя – например като ни вика правителството на среща, с какво да ходим, посочи Данев. Освен това – увеличението на винетките е особено тежко за бизнеса, който извършва превози по второкласни и третокласни пътища, като фирмите, возещи ученици, каза председателят на БСК. 

Всичко това води до неопределеност за бизнеса, посочи Данев. Той е убеден, че се хаби обществената енергия за обсъждане на предложения на хора, които дори не са обмислени. Депутатите са прахосници на обществената енергия, сигурен е Данев, който добави, че по три закона на ден гледа Народното събрание.

Ситуацията се обобщава със следния кратък виц: „Как си? Ами вече не ме интересува”, включи се и бившият трудов и социален министър Иван Нейков. Според него цялата несигурност пречи на бизнеса да планира и фирмите много се колебаят какво да правят. Отделно се увеличава групата на хора, които се изключват от трудовия пазар и трябва държавата да им „създава” работа – чрез програми за метене на улицата, които не са устойчиви и не носят професионално развитие, каза Нейков. Почват да се изравняват доходите на социалните работници, които работят, за да подпомагат със социални помощи безработните, добави той. Ще почнат социалните работници да завиждат, защото гледат как всеки месец един човек идва, взема социална помощ, енергийна помощ и т.н., обясни Нейков.

Прогнозирам протести догодина заради минималната работна заплата, защото хора, които се подпират на метлите, ще бъдат бюджетно финансирани за сметка например на квалифицирани хора като музейните работници, заяви Данев. Той не пропусна да се оплаче и от по-високата цена на тока – имало вече прекратени металургични производства, например в Пловдив.

Ръст на продажбите има във фармацевтичния сектор, при определени видове хранителни стоки. Да, потреблението се увеличава, но на какво, попита Данев. За нас ръстът на БВП идва от подобрената събираемост, категорично каза още веднъж той. И припомни, че щом средната работна заплата се вдига, се вдига и заплатата на депутатите, на премиера, на президента. Най-доброто, което може да се случи през 2016-та година, е повторение на 2015-та година, заключи Нейков.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички