Името на бившия шеф на Петко Сертов изплува от Panama Papers


Името на бившия шеф на Петко Сертов изплува от Panama Papers
Снимка:

4178

Още една българска следа се повия в Panama Papers ("Панамските документи"). Ангел Иванов Божилов, който се прочу като последния работодател на Петко Сертов преди мистериозното му изчезване през декември 2014 г., е бил директор и акционер в 2 компании, които са били регистрирани на Сейшелите преди близо 14 г.

“Да, така е, но тези компании не са развили дейност и нямат банкови сметки”, каза Божилов пред "24 часа".

Според данните, които германският в. “Зюддойче цайтунг” споделил с Международния консорциум на разследващите журналисти, Ancom Enterprises и AB International са регистрирани на Сейшелите през юли 2002 г.

Адресът на Ancom Enterprises и AB International, даден в София, съвпада с адреса, на който е офисът на българската компания на Божилов - “ОЕТ-Обединени енергийни търговци”.

Директор на AB International от юли 2002 г. е бил вече покойният Антон Белчев - син на бившия финансов министър Белчо Белчев. Тъкмо той е подписвал документи, свързани с AB International, до февруари 2014 г. След смъртта му през януари 2015 г. Божилов започва постъпки за смяната му.

Информацията за двете фирми в “Документите от Панама” е оскъдна. Малкото, което става ясно, е, че през септември 2008 г. Агенцията за международен бизнес на Сейшелите ги е замразила, тъй като не са си платили лиценза за 2007 г. За възстановяването му всяка от тях трябвало да брои по 1680 долара. Това и станало през ноември 2008 г.

“Възстанових компаниите за всеки случай, защото могат да потрябват, но те никога не са развивали дейност”, казва Божилов.

Бизнесменът е съдружник във фирмата за търговия с ток “ОЕТ-Обединени енергийни търговци”, която има лиценз за търговия с еленергия от ДКЕВР от 2006 г. Собственик и съдружник е в най-различни компании за търговия, инвестиции, включително и за охрана.

Един от последните скандали бе през 2014 г. с изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. По онова време Сертов бе служител на фирмата на Божилов и за последно бе видян да излиза от нейния офис. Това развихри предположения и спекулации.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички