Инвестиционни посредници ще могат да сключват договори с агенти, които предлагат инвестиции в акции


Инвестиционни посредници ще могат да сключват договори с агенти, които предлагат инвестиции в акции

2811

Инвестиционните посредници ще могат да сключват договори с обвързани агенти, които да предлагат инвестиции в акции на фондовата борса на физически или юридически лица. Това става ясно от предложените за обществено обсъждане промени в Закона за пазарите на финансови инструменти. Текстът е публикуван на страницата на Министерство на финансите.

Според предлаганите от Владислав Горанов корекции в норматива, обвързаният агент може да бъде физическо лице или търговско дружество, което срещу възнаграждение може да предоставя определени услуги от името на един инвестиционен посредник и на негова пълна и безусловна отговорност. Законопроектът предвижда обвързаните агенти да се регистрират в Комисията за финансов надзор, след като удостоверят, че отговарят на определени изисквания за образование, опит и добра репутация, пише Investor.bg.

Текстовете предвиждат и изисквания за отговорността на инвестиционния посредник за дейността на обвързаните агенти, с които има сключен договор, както и за осъществяване на контрол върху тяхната дейност.

Комисията за финансов надзор (а не заместник-председателят на комисията, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, както е в момента) ще се произнася с решение относно придобиването и увеличаването на участия в инвестиционен посредник.

Според мотивите на законопроекта защитата на интересите на инвеститорите е водеща в правната регламентация на дейността на инвестиционните посредници и отношенията им с клиентите. Затова в текстовете са включени разпоредби, които имат за цел да гарантират, че инвестиционните посредници осъществяват дейността си в съответствие с най-добрите интереси на своите клиенти.

Предвид сложността и постоянните нововъведения при създаването на инвестиционните продукти е въведено и задължение служителите на инвестиционните посредници, които предоставят съвети или предлагат инвестиционни продукти на непрофесионални клиенти, да притежават необходимите знания и компетентност по отношение на предлаганите продукти. Предвидени са изисквания към информацията, която инвестиционният посредник е длъжен да предоставя на клиентите и потенциалните клиенти, както и за извършване на оценка за уместност и целесъобразност.

Целта на промените в закона е да бъдат изпълнени изискванията на няколко нови директиви на Европейския съюз (ЕС).

Изискванията, които следва да бъдат спазвани при извършване на алгоритмична търговия от страна на инвестиционния посредник, също са част от промените, наложени от общността. Развитието на технологиите през последното десетилетие позволява участниците на финансовите пазари да ползват алгоритмична търговия, при която компютърен алгоритъм определя автоматично елементите на нареждането при ограничена или нулева човешка намеса, посочват от Министерство на финансите. 

С промените в законопроекта се въвежда възможността инвестиционният посредник да организира, освен многостранна система за търговия, и организирана система за търговия.

Според мотивите инвестиционният посредник следва да приеме и да прилага ясни правила при организиране на многостранна система за търговия или организирана система за търговия. Създава се и нов вид многостранна система за търговия – пазар за растеж, при който не по-малко от 50 на сто от емитентите, чиито финансови инструменти са допуснати до търговия на това място за търговия, са малки и средни предприятия. Създаването и функционирането на пазари за растеж ще насърчи малкия и средния бизнес да набира капитал чрез капиталовия пазар в страната.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.65931
 • GBP
  1
  2.15897
 • RUB
  100
  2.1539
 • JPY
  100
  1.57246
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  452.07
  434.39
 • Litecoin
  1
  91.96
  88.33
 • Ethereum
  1
  654.07
  628.52
 • Bitcoin
  1
  23014.32
  22115.81
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички