Искров предлага Димитър Костов за нов шеф на банковия надзор


Искров предлага Димитър Костов за нов шеф на банковия надзор
Снимка: БГНЕС

2822

Подуправителят и ръковител на управление "Банково" в БНБ Димитър Костов беше предложен от управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров за нов шеф на управление "Банков надзор". Ако предложението бъде прието, Костов ще замени на поста освободения от длъжност Цветан Гунев.

Документът за нов подуправител на Централната банка Искров внесе в Народното събрание в 15.58 часа днес.

Гуверньорът на БНБ посочва в предложението си следните мотиви:

"Г-н Димитър Костов е бил подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, от 11 юни 2005 г. до 11 юни 2011 г. С решение на Народното събрание от 08.04.2011 г. той е избран за подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, за нов 6-годишен мандат, който е започнал на 12.06.2011 г. След излизането на г-н Гунев в отпуск от средата на юни 2014 г. г-н Костов, успоредно с изпълнение на своите задължения на ръководител на управление „Банково“, осъществява и оперативното наблюдение, контрол и координация на дейността на управление „Банков надзор“.

Г-н Димитър Костов е добре познат и уважаван професионалист не само от банковата и професионална общност в нашата страна, но и от Европейската система от централни банки (ЕСЦБ) и международните финансови институции, където е алтернативен гуверньор за България (институциите от групата на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие). През близо десетгодишния период на работата си в БНБ г-н Костов успя професионално, безконфликтно и с високо чувство за отговорност да затвърди не само моето и на колегите си от БНБ, а и на българската професионална общност доверие като подуправител на банката, но и успя да защити интересите и имиджа на страната в редица международни институции в качеството си на заместник-управител за България.

Според управителя на БНБ, през дългогодишната си дейност като подуправител, ръководещ управление „Банково“ на БНБ, г-н Костов безспорно доказа, че има висока квалификация в областта на банковото дело с познания и опит както в конкретната технология и бизнес процеси на финансовото посредничество, така и в областта на функциите и отговорностите на централната банка. Опитът в областта на публичните финанси и особено в Министерството на финансите в изключително трудния за България икономически преход в началото на 90-те години на миналия век, му дава хладнокръвие, трезв и прагматичен поглед върху макроикономическите баланси и процеси в страната. Добрите му управленски умения позволиха успешна реализация на редица проекти на БНБ, банковата общност и ЕСЦБ, свързани с платежната инфраструктура на страната.

По-важните изпълнени задачи под негово пряко ръководство са: сливането на двата оператора на платежни системи – БОРИКА и „Банксервиз“, в едно дружество със сериозен капацитет да посрещне нарастващата конкуренция на европейския пазар; осигуряването на свързаността на българската банкова система с еврозоната по осъществяването на платежни услуги посредством включване в ТАРГЕТ 2 и изграждането на спомагателна система за плащания на дребно в евро на територията на страната (БИСЕРА 7); своевременно изготвяне на адекватни предложения в областта на използването на минималните задължителни резерви като важен инструмент на антицикличната политика на БНБ; успешното внедряване на нова банкова счетоводна система, с което БНБ изравни своята практика с водещите централни банки в еврозоната; установяване на консервативна политика по лицензиране и надзор над платежните институции и платежните системи; осигуряване на своевременно и успешно транспониране на европейските директиви по платежните услуги, окончателност на сетълмента и електронните пари и много други задачи.

Димитър Костов владее английски език, което е задължително условие с оглед на дейността на БНБ, особено в международен план. Не членува в политически партии.

В допълнение, кандидатурата на г-н Костов като специалист с близо десетгодишен опит като подуправител, ръководещ управление „Банково“ на БНБ, е особено подходяща и с оглед предстоящите през 2015 г. оценки на дейността и промени в практиките на управление „Банков надзор“ на БНБ, за чието успешно осъществяване са необходими сериозен опит и познания.

Във връзка с проведена кореспонденция през лятото на 2014 г. с Европейския банков орган през първата половина на 2015 г. предстои извършване на поискания от БНБ в началото на юли 2014 г. независим преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ".

БГНЕС припомня, че бившият вече подуправител на БНБ, управление "Банков надзор", Цветан Гунев бе освободен единодушно от Народното събрание на 21 януари.

Той е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо Корпоративна търговска банка (КТБ АД) за нарушения и нередности в дейността й.

След като гръмна скандалът на 18 юни, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия. От БНБ тогава подчертаха, че достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.

На 11 декември 2014 г. Софийският апелативен съд потвърди отстраняването на Цветан Гунев като подуправител на БНБ. Преди това на 3 декември Софийският градски съд отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Прокуратурата му беше повдигнала и второ обвинение - за нарушение на служебните му задължения и е с дата 25 ноември. По време на заседанието на СГС на 3 декември по второто искане Гунев да бъде отстранен от длъжност, адвокатите му отбелязаха, че Гунев е на работа от 24 ноември, а на следващия ден му е предявено новото обвинение.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички