Исландия на бунт срещу премиера си заради Panama Papers


Исландия на бунт срещу премиера си заради Panama Papers
Снимка:

4128

Над 16 000 исландци дават заявка за участие в организирания пред сградата на парламента в Рейкявик протест с искане на оставката на премиера Сигмундур Гунглаугсон.

Неговото име фигурира в разкритията на международното журналистическо разследване Panama Papers ("Досиетата Панама"), хвърлящи светлина върху укрити сметки на висши политици по цял свят.

"Исландците са по-гневни откогато и да било", предава кореспондентът на германския вестник Süddeutsche Zeitung - медията, която в неделя вечер първа оповести части от голямото международно разследване.

Заради скандала Гунлаугсон ще отговаря на критиките на членовете на парламента, които поискаха оставката му и свикване на предсрочни избори. Очаква се опозицията да поиска вот на недоверие в парламента, който вероятно ще бъде гласуван тази седмица, пише Actualno.com, цитирайки Topnovini.bg.

Бившият министър-председател на Исландия Йохана Сигурдардотир призова своя колега да подаде оставка, след като името му се появи в международно разследване по отношение авоарите на хора с ръководни длъжности в офшорни зони.

"Премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон трябва незабавно да подаде оставка", написа Сигурдардотир вчера вечерта във Facebook. Според нея исландците не бива да имат премиер, от когото се срамуват. "Министър-председателят е демонстрирал недоверието си в исландската валута и икономика, влагайки парите си в офшорка. Той, изглежда, не разбира какво значи морал", допълни тя.

Исландският политик Сигмундур Давид Гунлаугсон начело на страната от 2013 година. Председател е на Прогресивната партия и е най-младият премиер в историята на Исландия. Според „Досиетата Панама“ той и съпругата му притежават офшорка на Британските Вирджински острови наречена Wintris Inc, която е притежавала 4 млн. долара под формата на облигации в трите най-големи банки на Исландия. И трите фалираха през 2008 г, а Гунлаугсон водеше кампания против спасяването им от чуждестранни кредитори.

През 2009 г. Гунлаугсон е избран за депутат, но не разкрива публично собствеността си в Wintris. В последния ден на 2009 г. той продава 50-процентовия си дял от офшорката на съпругата си за 1 долар.

От администрацията на премиера казват, че съдружието му във въпросната фирма било „грешка” и никога не е бил пазен в тайна фактът, че парите на компанията са от бизнес на семейството на половинката му.

Panama Papers е международно разследване за скритата офшорна индустрия, показващо как богатите и силните на деня използват офшорни компании, за да скриват активи и заобикалят правила чрез създаването на фирми в отдалечени юрисдикции. В разследването са участвали над 370 журналисти от около 80 държави, които са разгледали повече от 11,5 млн. документа в продължение на една година.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички