Италианската банка Monte dei Paschi di Siena закрива 1/3 от клоновете си


Италианската банка Monte dei Paschi di Siena закрива 1/3 от клоновете си
Снимка: Getty Images/Guliver

1891

Италианската банка Monte dei Paschi di Siena (BMPS) заяви в сряда, че ще закрие почти една трета от клоновете си и ще съкрати една пета от работната си сила само ден, след като ЕС одобри финансова помощ за спасяването на трезора в размер на 5,4 млрд. евро.

Изявление на най-старата банка в света гласи, че като част от "нов оперативен модел се фокусира върху по-голяма ефективност", поради което ще намали клоновете си от около 2 000 на около 1400 през 2021 г. Броят на служителите ще бъде намален с около 5 500, като ще спадне до 20 000 през същия период, съобщава AFP.

Във вторник Европейската комисия по конкуренцията одобри спасяването на BMPS, която е в дълбока криза след кризата с еврозоната.

Спасителни операции от държавата трябваше да са нещо от миналото, след като еврозоната създаде банков съюз с конкретно разработени правила, които да предпазят данъкоплатците от спасяване на неуспелите кредитори.

Брюксел обаче реши, че спасителният план е в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи, тъй като акционерите и младшите кредитори на BMPS ще участват в увеличаването на капитала с 4,3 млрд. евро, като по този начин ще ограничат използването на парите на данъкоплатците.

BMPS представляваха ахилесовата пета на италианската банкова система, отслабена от така наречените "лоши кредити", които едва ли ще бъдат погасени.

Еврокомисарят по конкуренцията Магретре Вестагер заяви, че капиталовата инжекция е била одобрена, като отбелязва, че "ще помогне на BMPS да посрещне капиталови нужди", ако икономическите условия се влошат неочаквано.

В замяна на спасителния план, Италия трябва да приеме драстичен план за преструктурирането на BMPS, одобрен от ЕС.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички