Излишък в бюджета се очаква и за октомври


Излишък в бюджета се очаква и за октомври
Снимка: iStock/Guliver

2709

На база на предварителни данни и оценки Министерството на финансите очаква и месец октомври консолидираният бюджет да завърши с излишък. Прогнозата е той да бъде 3.8% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Такъв е той и за септември, където данните са вече на базата на реалното изпълнение.

През октомври миналата година в консолидираната фискална програма (която включва освен републиканския бюджет и бюджетите на социалното осигуряване, бюджета на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетите на ВУЗ, БАН, БНТ и БНР, извънбюджетни фондове и сметки и др.) излишъкът беше 0.1% от БВП, припомнят от финансовото ведомство.

Оттам допълват, че подобрението на бюджетната позиция продължават да бъдат по-високите приходи и по-ниското усвояване на капиталовите разходи. Уточнява се, че излишъкът по европейските средства е в размер на 1.6% от прогнозния БВП. Това се дължи на факта, че усвояването на европейските средства от новия програмен период все още не е особено активно.

Приходите и помощите по консолидираната програма към края на октомври се очаква да бъдат 28.3 млрд. лв., или 85.7% от годишния разчет, като спрямо година по-рано се вижда ръст от 1.7 млрд. лв.

Разходите, които включват и вноската на България в бюджета на ЕС (687.7 млн. лв.), се очаква в края на октомври да бъдат 24.9 млрд. лв., или 71.4% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер 26.5 млрд. лв.

Към края на септември приходите са изпълнени 77.7% от годишния разчет, или 25.7 млрд. лв. На годишна база ръстът им е с 6.2 на сто.

Постъпленията от данъци за деветте месеца са 20.1 млрд. лв., което е 77.4% изпълнение на плана и ръст в номинално изражение на годишна база от 8.3 на сто.

При събирането на преките данъци се вижда ръст от 9.5% спрямо септември на изтеклата година, при косвените той е 8.8%. От най-големия източник на приходи в бюджета - ДДС, за деветте месеца са събрани с 531.7 млн. лева повече спрямо същия период на изтеклата година, или общо 6.6 млрд. лв. При приходите от акцизи се вижда приблизително същият годишен ръст - от 8.6%.

Към края на септември направените разходи са 64% от разчета за годината. Това е свързано със забавено усвояване на капиталови разходи - основно заради слабото усвояване на европейските фондове и изместването на разходите за последното тримесечие.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички