Как да изберем най-изгодния ипотечен кредит?


Как да изберем най-изгодния ипотечен кредит?
Снимка: Thinkstock/Guliver

1794

В последните три месеца се забелязва повишаване на интереса към ипотечните кредити в по-големите градове на страната. Логично отново на дневен ред излиза въпросът как да изберем най-изгодния за нас заем. В тази връзка специалистите от Кредит Пойнт (www.creditpoint.bg) препоръчват да обърнем внимание на три важни въпроса, преди да пристъпим към тази финансова сделка:

1. Колко мога да плащам месечно по ипотечния си кредит?

Най-често съотношението, което изискват банките като дълг/доход, е 60%, т.е. не повече от 60% от дохода ви трябва да отива за плащане на кредити.

От кредитния консултант съветват вноската ни да е малко по-диференцирана спрямо дохода ни, т.е. ако получаваме до 1000 лв., вноската ни да не надхвърля 40% от дохода ни.

В случай, че получаваме между 1000 и 1500 лв., можем да си позволим и до 50% плащания по всички кредити, докато за суми между 1500 и 3000 лв. вноските ни могат да са и до 60% от възнаграждението ни.

От кредитния консултант споделят още, че това се прави, за да ни остава достатъчно доход, с който да покриваме останалите разходи на домакинството през месеца.

2. Какъв срок да избера?

Изборът на срок е много важен, защото колкото по-дълъг срок избираме, толкова по-голямо е оскъпяването на кредита, уточнява Тихомир Тошев, Управител на Кредит Пойнт.

Като пример той посочва изтеглен ипотечен кредит в размер на 60 хил. лв. Ето как би изглеждало връщането му за различни срокове:

Срок          Върната сума за целия период

10 години   80840 лева

15 години   92600 лева

20 години   105250 лева

25 години   118750 лева

30 години   133000 лева

Естествено, избирайки срока, той трябва да е максимално кратък съобразно съотношение дълг/доход, който изисква банката или вие сте преценили, че е добро и безрисково за вас.

3. Коя е най-изгодната оферта на пазара?

Това е може би най-важният въпрос. Най-лесно офертите на банките могат да бъдат сравнени по годишния процент на разходите (ГПР).

Това е добър показател, но трябва да сме уверени, че всички разходи свързани с кредита са включени при неговото изчисляване, за да е коректно сравнението на офертите – застраховки, лихви и др. съпътстващи такси и комисионни.

Ако искате да се улесните в избора на кредит, можете да се допитате до кредитни консултанти. В големите агенции услугата е безплатна.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички