Какво е такса „Гарант“ и защо се начислява при бързите заеми?


Какво е такса „Гарант“ и защо се начислява при бързите заеми?

6309

Напоследък нашумя из медийното пространство, така наречената такса „Гарант“ или „Гаранция“, която начисляват в повечето фирми за бързи заеми. Много хора я спрягат, като нелоялна практика, но такава ли е тя и има ли отношение към процента на лошите кредити в страната? Асоциацията за отговорно небанково кредитиране излезе с изявление на тази тема, като обясни подробно какви са мотивите на фирмите предоставящи този тип финансиране за създаването и използването на тази такса. Предвид това, че некоректните фирми начисляват безброй такси без основание, каква е причината, която стои зад точно тази такса. Микро Кредит АД е една от коректните фирми, която предлага бързи заеми без обезпечение само срещу лична карта, както е видно в страницата им „Често задавани въпроси“ точка 37. И в следващите няколко абзаца ще се опитаме да обясним за какво трябва да се внимава, когато се теглят бързи кредити.

Бързите кредити рядко искат някаква гаранция срещу размера на дълга

Много фирми за спешни кредити си популяризират бизнеса именно с неизискването на гарант или документите за някакво имущество при даването на кредит. Това, макар и добра на пръв поглед фирмена и рекламна политика е нож с две остриета. По този начин, компанията наистина няма никаква сигурна гаранция, че ще си върне парите. Както може би сами знаете, не всички хора са акуратни и изпитват задължението да върнат пари, които са взели назаем.

Ако се фокусираме върху средностатистическия клиент, който се възползва от този тип условия, то ще забележим, че този човек най-често и няма как да осигури гарант или гаранция за тези пари. Тоест няма трудов договор, няма близки или роднини, които да са могат или да имат желанието да му помогнат със средства и не притежава и имущество на негово име.

Логично е, когато всички врати са затворени, да се търси друг изход. Фирмите за бързи кредити са намерили решение, като осигуряват странична фирма, която да гарантира за клиентите, които нямат никакви гаранции. Естествено, тази услуга си има цена, която често може да оскъпи заема двойно. Когато обаче клиентът няма друго решение, а тези пари са му нужни - подобна такса е повече от приемлива. От една страна клиентът е подсигурен, а от друга фирмата за бързи кредити е сигурна, че ще си получи парите обратно.

Какъв е проблемът с допълнителните такси?

Небанковите кредити използват много и различни по вид такси, които е възможно да оскъпят кредита. Всички те обаче задължително са описани в договора и консултанта ги разяснява преди подписването. Много често, хората не четат какво подписват или са разсеяни и не слушат обясненията на консултантите. Така, те подписват договор, който не ги устройва напълно и след това не са доволни от него. Естествено, това става ясно след няколко седмици или дори месеци. Тогава е и най-висок шанса, клиента да потърси рефинансиране на кредита с друг кредит с по-добри условия.

Популярна заблуда е, че бързите кредити се оскъпяват от лихвите - това всъщност не е вярно. Най-често един заем поскъпва, заради допълнителните такси, а не заради лихвата. Според българското законодателство, максималната лихва, която може да се начисли е в размер на 50%. Този таван на лихвите е предпазна мярка именно срещу неконтролируемото вдигане на лихвите. Такса „Гарант“ обаче може да бъде в размер до 200-300 лв., дори и лихвата да е ниска или направо нулева.

Бързите кредити са финансов инструмент, който е нужен на всяка една икономика. Те помагат финансово на потребителите, които не биха успели да получат финансиране по друг начин. При всяко положение обаче, както с всяка една друга финансова операция е нужно да се внимава.

Първото и най-важното условие е да се преглеждат подробно всички точки на договора и ако има нещо, което не е ясно, да се попита. Информираността на клиентите помага да намаляват все повече и повече невърнатите кредити и да се изгради по-висока финансова култура. За миналата година лошите кредити при небанковите институции са били само 5%, което е доста нисък процент. Този пазар така или иначе ще се развива следващите години, така че по-високото ниво на информираност ще е нужно и за в бъдеще.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.30687
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.43758
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  352.26
  343.88
 • Litecoin
  1
  129.33
  126.31
 • Ethereum
  1
  3651.42
  3566.96
 • Bitcoin
  1
  54309.23
  53065.01
виж всички

Най-четени новини


виж всички