Колко харчат студентите за 8-и декември?


Колко харчат студентите за 8-и декември?
Снимка: Thinkstock/Guliver

793

Студентският празник – някои си го спомнят с умиление, а други го очакват с нетърпение. Сред последните са една сюрия хотелиери и ресторантьори, които и тази година ще изкарат значителни приходи от младежите, избрали курортите за своите купони. Подготовката за 8-и декември обикновено започва още от началото на октомври. Макар доскоро да се смяташе, че празнуването на повода излиза доста солено, в последните години се появиха и оферти за всеки джоб.

Колко излиза купонясването

Голяма част от студентите все още предпочитат зимните ни курорти за своя празник. Хотелиери от Банско, Пампорово, Боровец, Велинград от месеци промотират различни предложения. Най-масовите са тези за около 50 лв. на нощувка, като в цената има включена празнична вечеря и две закуски. Разбира се, има и предложения, които таргетират по-заможни младежи – такива за по 65 лв. на вечер, стига се дори до 75 – 80 лв., като тази най-висока цена обикновено се оправдава с включени безплатни СПА процедури. Затруднените финансово студенти обаче също могат да празнуват в курортите. В последно време се появиха някои доста изгодни оферти за нощувки по 30, дори 20 лв. Сайтовете за изгодни оферти изобилстваха от такива и през тази седмица - явно въпреки хвалбите за масови резервации, все още има незапълнени хотели, готови на отстъпки за парче от апетитната баница, наречена 8-и декември. Тук трябва да уточним, че и морските курорти се включват в битката за привличане на младежи. Особено активни с оферти са хотелиерите в Златни пясъци.

Нощувките не са единственият разход на студента, тръгнал да празнува 8-и из страната. Пари отиват и за транспорт. Повечето младежи се комбинират по коли, но напоследък е популярно и да се наема бус. Ако групата е от около 20 човека, цените варират между 18 и 35 лв. на човек, като по-скъпите оферти включват откарване до самия хотел и взимане пак оттам на връщане. Към общите разходи влизат и парите, които ще отидат по заведения, но колко ще са те зависи от финансовото състояние (а и от нагласата) на студента.

Празнуването в чужбина все още се практикува рядко, но все пак има и млади хора, които избират тази опция. Офертите, предлагани от туристическите агенции, обикновено са до европейски дестинации – Прага, Париж, Виена и т.н. Цената се определя от престоя, съдържанието на програмата и т.н.

Студентите, които биха искали да минат по-тънко с нощувките, избират къщите за гости пред хотелите. Вариантите са стотици и то из цялата страна. Доста популярни са тези в Троянския Балкан и в селата около Смолян. Наемът на къща за една вечер в повечето случаи е между 250 и 350 лв., понякога се стига и до 400 лв. Така, ако групата е средно от 20 души, човек плаща по 12 – 20 лв. на вечер. Няма включени закуски или вечери – студентите трябва сами да се погрижат за храната, но затова пък вече навсякъде се предлага wi fi, което си е важен плюс.

Немалко студенти решават и да не пътуват никъде, а просто да празнуват в града, в който учат. И при този вариант обаче трябва да се направи предварителна резервация в даденото заведение доста по-рано. В Студентски град в София например всички ресторанти и кръчми готвят специални програми за 8-и. Кувертите вървят между 20 и 35 лв. за тристепенно меню. Дискотеките пък (не само тези в столицата) не са известни с големи намаления около Студентския празник, но все пак и те пускат някои оферти.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички