КС: Акционерите в КТБ нямат право да обжалват фалита


КС: Акционерите в КТБ нямат право да обжалват фалита
Снимка: БГНЕС

2736

Акционерите на Корпоративна търговска банка (КТБ) нямат право да обжалват отнемането на лиценза на банката. Това гласи решение на Конституционния съд по делото за несъстоятелността на КТБ за обявяване на противоконституционни текстове от Закона за банковата несъстоятелност. КС бе сезиран от Върховния касационен съд през януари 2016 г.

Съдът е категоричен, че текстовете не нарушават европейското законодателство.

Решението е с три особени мнения, включително и на докладчика Константин Пенчев. Съдиите Георги Ангелов (преди съдия във Върховния административен съд) и Таня Райковска (преди заместник-председател на търговското отделение във ВКС) също не са съгласни със становището на мнозинството по една част от решението.

ВКС спря делото за несъстоятелността и се обърна към КС, защото според съдебния състав нормите на закона противоречат на правото на справедлив процес и на редица норми от конституцията и на чл. 6 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, които уреждат правото на гражданите на ефективни правни средства за защита.

Съдиите искаха от КС да обяви за противоконституционни текстовете, според които право на жалба имат квесторите или временните синдици на банката наред с БНБ, но не и акционерите, а право на протест има прокуратурата. Пак според атакуваните норми банката, за която се иска несъстоятелност, се представлява по делото от назначените от централната банка квестори или от назначените временни синдици или от упълномощени от тях лица.

Конституционните съдии отхвърлят претенциите с мотивите, че смисълът на квесторите е точно такъв - при определени условия да се назначи управление, което да са напълно различни от досегашното ѝ ръководство. А по въпроса за правото на обжалване на датата за несъстоятелност от акционерите съдиите смятат, че те не са ощетени, след като дори кредиторите нямат право да обжалват този акт на съда.

КТБ е в несъстоятелност от април 2015 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички