КЗК иска персонална наказателна отговорност за участие в картели


КЗК иска персонална наказателна отговорност за участие в картели
Снимка: БГНЕС

3484

С всеки изминал ден има напредък по работата срещу картелните споразумения при горивата. Преди три месеца образувахме това производство и през това време успяхме да направим инспекции на място на всички компании включително на Асоциацията за газови и петролни продукти. Това заяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов в рамките на Софийски форум на конкуренцията.

Държавата разчита много на КЗК за борбата срещу картелите. “Нека да започне дискусия за стартиране на наказателна отговорност за участие в картели. Това не е моя измислица, а нещо, което в 19 европейски държави съществува от години. Не казвам, че ще реши това въпроса, но ще ги минимизира.

Според Николов, ако собствениците на компании знаят, че могат да понесат наказателна отговорност при участие в картелно споразумение, ще се замислят сериозно преди да станат част от него. Затова той настоява да се стартира промяна в Наказателния кодекс и да се направят необходимите промени.

Николов заяви, че всичко, което е било възможно да се направи, за да се събере максимално възможният обем от доказателства по преписката, за да бъде напълно обосновано решението на КЗК срещу картела при горивата, е направено.

В момента екипът му събира информация, която е иззета, когато са претърсвали фирмите. Този процес тече заедно с представители на самите компании и сам по себе си е труден и нуждаещ се от повече време. В момента, когато приключи това, ще се премине към последния стадий - преценка на доказателствата, за да се излезе с обосновано и точно решение по този въпрос.

"Иззетите документи са от преди месец, но е необходимо поне още един месец, за да може да се мисли за приключване на процедурата", каза Николов.

Последното дело, с което германската комисия за защита на конкуренцията наложи глоби на хипермаркетите беше образувано през 2010 г., а постановлението е от сега - 2016 г.

"В основата на конкуренцията стои потребителят. Компаниите трябва да се конкурират, за да предоставят повече блага на потребителя, а не да влизат в съглашения, където да разпределят пазари и да определят цени", обясни още шефът на КЗК.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички