КЗК одобри придобиването на ОББ


КЗК одобри придобиването на ОББ
Снимка: БГНЕС

3402

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила придобиването на Обединена българска банка (ОББ) и „Интерлийз“ ЕАД от KBC Group. Решението е взето на 11 април от регулатора.

В края на миналата година белгийската банка финализира сделката по придобиването на двете дружества от гръцката National Bank of Greece. По този на чин групата СИБанк-ОББ се превръща в третата по-големина финансова група в България. Така стартира дългоочакваният процес на консолидация в банковия сектор.

KBC Group подаде уведомление до КЗК за сделката в началота на годината. Справка в регистъра на антимонополния регулатор показва, че в хода на производството са поискани становища и информация от Българска народна банка, Комисия за финансов надзор, Асоциация на банките в България, основни конкуренти – банкови и застрахователни дружества и основни клиенти на участниците в концентрацията. Мнението на БНБ и Асоциацията на банките в България е, че сделката няма да даде съществено предимство пред другите банкови и небанкови пазарни участници, тъй като и ОББ, и „СИБанк“ са с „умерено присъствие“ на пазара.

Според решението сделката няма да доведе до създаване или засилване на господстващо положение от новата банкова група, нито има потенциала да възпрепятства съществено конкуренцията на този пазар.

Анализът антимонополния регулатор показва, че съгласно данните за 2015 г. промяна в пазарната позиция придобиващата група ще има в сегмента депозити от граждани и домакинства - от пета позиция на ОББ и дванадесета позиция на СИБанк, новата група ще заеме четвърта позиция и жилищни ипотечни кредити - от четвърта позиция на ОББ и девета позиция на СИБанк, новата група ще се придвижи на трета.

При потребителски кредити новата група ще запази втората позиция, която заема ОББ преди сделката. По предварителните данни на БНБ за 2016г. също се наблюдава промяна в позицията на обединената група, като при депозитите на гражданите и при потребителските кредити същата запазва своята позиция спрямо данните за 2015г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички