Лукарски: Корупцията и съдебната реформа тревожат инвеститорите


Лукарски: Корупцията и съдебната реформа тревожат инвеститорите
Снимка: БГНЕС

1615

Парите, които са пратени от българите зад граница, са близо 2,5 пъти повече, отколкото преките чуждестранните инвестиции. Това сочи официална статистика на БНБ за първите три месеца на миналата година. 317 млн. евро са инвестициите в България от чужбина, а 204 млн. евро са преведени по банков път от чужбина, за първото тримесечеие на тази година, заяви пред Нова телевизия икономическият министър Божидар Лукарски в отговор на статистиката на БНБ.

Според Лукарски инвеститорите се оплакват от корупцията и съдебната реформа, а положителното е стабилността на управлението – по думите му. Икономическият министър обясни, че на среща с големи германски инвеститори му е споделено за конкретни притеснения. Лукарски даде пример със собственика на „Каолин” – „Кварцверке”. Компанията се опасявала, че по дело около „Каолин” можело да се въздейства на съда.

Германците са се оплакали като цяло и от твърде големия брой лицензионни режими. Конкретен пример е дал „Аурубис”, като Лукарски е уверил, че скоро ще има премахване на някои лицензионни режими.

На въпрос какви загуби твърди икономиката ни от схеми в сивия сектор, Лукарски заяви, че неговата идея е за борба срещу укриването на данъци е малките и средните предприятия да се вдигне прага за регистрация по ДДС. Министърът не даде данни за големината на сивия сектор у нас, защото това било работа на финансовото министерство. Според статистиката в ЕС ние сме в средата на класацията на държавите с най-голям сив сектор, поясни Лукарски.

Какво каза Лукарски за румънската министърка Моника Маковей, определяна като идеолог на борбата срещу корупцията в северната ни съседка, прочетете в Actualno.com.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички