Лукарски ще се опита да рекламира родния бизнес в Скандинавия


Лукарски ще се опита да рекламира родния бизнес в Скандинавия

1530

Активно промотиране на България и насърчаване на директните контакти между българския и шведски бизнес ще са фокусът на кампания за откриване на нови възможности за наши фирми на пазарите в Скандинавия. Това се договориха министърът на икономиката Божидар Лукарски с министъра на предприемачеството и иновациите на Швеция Микаел Дамбери на среща в Стокхолм в рамките на работна визита на министър Лукарски в Кралство Швеция, съобщиха от МИ.

"Българският бизнес изпитва сериозен недостиг на информация за възможностите на пазара в Швеция. Това е една от основните пречки пред засилване на неговото присъствие, особено в сектори, в които потенциалът за увеличаване на българския износ е значителен", посочи Лукарски. Той добави, че особено малките и средни предприятия, за разлика от големите компании, не разполагат с ресурси за самостоятелно проучване на възможностите и навлизане на скандинавските пазари. Според него една от основните причини за недостига на информация за бизнеса е закриването на посолството на Кралство Швеция в България и това, че страната ни остава извън фокуса в дейността на регионалните представители на Business Sweden, които отговарят за насърчаване сътрудничеството на шведския бизнес с международни партньори и привличането на чуждестранни инвестиции. Двамата министри се договориха тези въпроси да бъдат поставени пред съответните институции. Предстои да бъдат проведени и конкретни разговори на представители на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Business Sweden с цел засилване на сътрудничеството между двете организации в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП).

Отчитайки перспективите за развитие на шведския пазар, включително и като вход към целия скандинавски пазар Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Стокхолм към Министерство на икономиката подготвя серия от B2B събития, чрез които да се установи директен контакт между български и шведски фирми. "Шведският бизнес знае изключително малко за България и има много какво да се направи", заяви Лукарски. Той посочи, че трябва да бъдат полагани целенасочени усилия, като оптималният подход е да бъдат таргетирани сектори, в които българското производство има традиции и конкурентни предимства. Такива са машиностроенето, електрониката и електротехниката; хранително-вкусовата промишленост и производството на винени и спиртни напитки; мебелната индустрия; текстилът и информационните и комуникационни технологии.

Като част от тези усилия през октомври в Гьотеборг ще се проведе двустранен бизнес форум в сферата на ИКТ, за който заявки вече са направили редица водещи български компании. Интересът от шведска страна също е сериозен. "Само преди няколко месеца организирахме подобна среща за компании от текстилната индустрия, която беше приета изключително добре от бизнеса от двете страни. Включиха се над 50 български компании", посочи Галатея Коликова, ръководител СТИВ – Стокхолм.

Министър Дамбери заяви, че насърчаването на МСП е приоритетно и в провежданата от Швеция търговско-икономическа политика. Шведският модел се основава на активно участие на МСП във веригите на доставки на големите компании, чрез които малките и средните успяват да стъпят на външни пазари. "Стремим се МСП да са гръбнакът на икономиката, така както е във водещите западни икономики. Ние ги подкрепяме не само в ЕС, но и на трети пазари", добави той. Министър Лукарски коментира, шведският модел МСП да се теглят от по-големите компании все още е трудно приложим в България, но усилията ни са насочени към интернационализацията на МСП и включването им в локални и глобални вериги за доставки.

Посещението на Лукарски е първо за български икономически министър от 2007 г. насам. За 2014 г. двустранният стокообмен с Кралство Швеция реализира ръст с 13.7% спрямо 2013 г. и достига рекордните до момента 289.2 млн. евро (0.60% от общия ни стокообмен за 2014 г.). През последните десетина години стокообменът с Швеция постоянно нараства, с изключение на 2008-2009 година, когато се отчита спад с над 120 млн. евро в сравнение с предходната 2007 година. Спадът се наблюдава и във вноса от Швеция, и в износа за страната, но много по-силно е усетен във вноса. От 2009 г. се наблюдава ръст на стокообмена и намаляване на отрицателното търговско салдо (до голяма степен заради срива във вноса), с изключение на 2011 г., когато салдото е нараснало с 26.5 млн. евро. През 2012 г. и 2013 г. запазва сравнително сходни стойности, макар и да отбелязва тенденция към намаляване, а през 2014 г. значително се стопява, в следствие на сериозното нарастване на износа.

За втора поредна година както вносът, така и износът регистрират ръст през 2014 г., като износът на страната ни за Швеция се е увеличил с близо 1/3 (28.9%) и достига рекордните 139.6 млн. евро. Вносът също се увеличава с 2.5% и е в размер на 149.6 млн. евро.

В резултат на по-големия ръст в абсолютна стойност на износа в сравнение с този на вноса, традиционно отрицателното за България търговско салдо в двустранната търговия намалява на 10.0 млн. евро.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.25721
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.38662
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  199.04
  194.41
 • Litecoin
  1
  95.46
  93.18
 • Ethereum
  1
  2030.67
  1982.60
 • Bitcoin
  1
  36561.22
  35701.04
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички