Лукарски сложи свои хора в бордовете на държавни компании


Лукарски сложи свои хора в бордовете на държавни компании
Снимка: БГНЕС

4204

В последните дни на управлението си министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски започна финални размествания в бордовете на част от държавните фирми, които са под негова опека. Наред с бивши депутати, в тях влязоха и негови съветници.

Един от тях е бившият кадър на НДСВ, икономистът Владимир Каролев, който вече е в Съвета на директорите на "Национална компания Индустриални зони". Той е бил назначен буквално преди дни, а мандатът му изтича в края на 2017 г., показва справка във фирмените регистри. Каролев влиза на мястото на Николай Ценков. Любопитно е, че тази година в управата на компанията е влязъл и бившият депутат от ДСБ и зам.-министър на екологията Нено Димов, пише "Сега".

Промени ще има и в ръководството на държавната компания за млечни изделия "Ел Би Булгарикум", откъдето от 1 декември поради изтичане на мандата си отива целият борд на директорите. Промени има и в принципала на "Ел Би" - Държавната консолидационна компания (ДКК), която също е под опека на икономическото министерство. В ДКК промените са започнали още през есента, когато са били сменени двама от общо тримата членове на борда на директорите. Тогава са били освободени Лъчезар Борисов и Иван Симеонов, а на тяхно място са влезли други двама - Красимир Тенев и Лъчезар Калбуров. Третият член на ДКК, който е и изпълнителен директор на компанията - Ясен Спасов, засега запазва поста си.

Промени предстоят и във ВМЗ-Сопот, тъй като мандатът на ръководството на оръжейното дружество изтича в края на годината. Подобна е ситуацията и в "Кинтекс", където мандатът на Съвета на директорите изтича през февруари. По информация на в. "Капитал Дейли" промените вече са факт, но все още не са отразени в Търговския регистър. Във ВМЗ например вече са определени нови членове на борда и втори изпълнителен директор - Атанас Трифонов. Според депутати от левицата това е политическо назначение, тъй като Трифонов е временен председател на ГЕРБ в Сопот. От разместванията в управата на вазовските заводи поста си запазва единствено настоящият му шеф - Иван Гецов. Синдикатите във ВМЗ приемат рокадите със смесени чувства и не виждат логика в промените, тъй като министърът в оставка Божидар Лукарски не веднъж е изтъквал, че заводът е затрупан с поръчки и работи добре. Само за първите шест месеца компанията регистрира печалба от 72.3 млн. лв. на фона на загуба от 1.65 млн. лв. за същия период на миналата година.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички