Манолова: Отпадането на ДДС върху дарените храни е добро и за бизнеса


Манолова: Отпадането на ДДС върху дарените храни е добро и за бизнеса
Снимка: БГНЕС

2223

Отпадането на ДДС за дарените храни е добра новина и за нуждаещите се, и за бизнеса. Това каза омбудсманът Мая Манолова във връзка с решението за премахване на ставката, прието на първо четене от НС. Манолова уточни, че предстои текстовете да се прецизират, така че да не се допуснат злоупотреби с даренията.

„Веригата ще включва производителя или търговеца на храни, който дарява и се освобождава от ДДС върху дарените храни; сдружението с нестопанска цел, хранителна банка, което получава храните и издава съответните документи, и крайните потребители – гладните хора на България, които чрез посредничеството на хранителната банка получават помощ. Много е важно да се разпишат ясните ангажименти и начинът, по който се осъществява контролът“, обясни Манолова пред "Фокус". Тя подчерта, че е важно да се въведат и сериозни санкции за всеки по веригата, така че да няма злоупотреби.

„Да не се продават храни, които се изписват за дарени, да не се спестява ДДС, идеята да не се компрометира по време на нейното изпълнение“, добави омбудсманът.

Тя заяви, че подкрепя отпадането на ДДС върху други стоки като детските храни и лекарствата. Според Манолова чрез данъчната политика може да се облекчи животът както на младите, така и на възрастните граждани в страната.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички