Манолова: Партиите се разсейват за референдума заради въпроса за субсидиите


Манолова: Партиите се разсейват за референдума заради въпроса за субсидиите
Снимка: БГНЕС

2157

Това, което трябва да се случи по закон, е в двумесечен срок след референдума за изборните правила, Народното събрание да обсъди резултатите от допитването. Виждаме обаче, че се занимават с какво ли не, но не и този въпрос, коментира омбудсманът Мая Манолова пред bTV.

„Единият от въпросите е свързан с партийната субсидия, а всички парламентарни групи се разсейват. Всички субсидии са 32 млн. лв. плюс 6 млн. лв. представителни разходи, част от които отново отиват към партиите и парламентарните групи”, посочи Манолова и подчерта, че на референдума хората ясно са заявили, че не желаят тези пари да отиват за партийна дейност.

По думите й районирането на страната в отделни едномандатни избирателни райони е по-скоро част от „технически подробности”, но тя е внесла законопроект с избирателни райони и за българите в чужбина. Манолова призова окончателното разпределяне на избирателните райони да се направи възможно най-публично в парламента, а по свързаните с референдума законопроекти да се направи поименно гласуване.

По отношение на произвола на частните съдебни изпълнители, общественият защитник разказа за няколко случая в Ямбол, при които работещи в чужбина хора са се оказали без имоти заради минимални задължения, тъй като не били уведомени за вземането.

Тя призова да се намалят таксите на частните съдебни изпълнители, да се даде възможност длъжникът да протестира често твърде ниската оценка на имота си и да няма възможност банките да си вадят изпълнителен лист без да доказват нищо. За четвърти път тя внася в парламента законови текстове в тази посока.

„ЧСИ вече са започнали да търсят свои лобита и да полазват в Народното събрание, за да не мине”, коментира Манолова.

Тя призна, че се е срещала с лидера на БСП Корнелия Нинова в офиса на Георги Гергов и подчерта, че не е крила, че разговорът е бил с цел тя да се откаже от многото си номинации за кандидат-президент.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички